Plan Kruiwerk in Klazienaveen roept onrust op in buurt

Omwonenden laten zich informeren over het plan Kruiwerk. Foto; ZO!34/Rien Kort

Verlies van uitzicht en weg hondenuitlaatgebied en speelveldje. Niet iedereen ziet de plannen voor woningbouw op een lap grond aan het Kruiwerk in Klazienaveen zitten. Dat leert een rondgang tijdens een informatiebijeenkomst in het plaatselijk buurthuis.

Klazienaveen zit te springen om woningbouwkavels. De gemeente Emmen wil daarom woningbouwkavels vrijgeven aan zowel De Doole als het Kruiwerk. Samen goed voor in totaal 28 nieuwe huizen. De plannen voor laatstgenoemde straat werden maandagmiddag gepresenteerd in de wijk zelf.

Links en rechts werd er positief gereageerd op de komst van nieuwe kavels. Een aantal inwoners maakte zich ook zorgen. Zo vindt Lenie Seubring nieuwbouw op deze plek doodzonde. “Alsjeblieft geen huizen op die plek, ze bouwen alles maar vol.”

Ommetje

De buurtjeugd verliest een plek om te spelen, meent ze. Anderen een plek om hun hond uit te laten of even een ommetje te maken. “Veel diertjes hebben van het gebied hun thuis gemaakt en die jaag je nou ook weg.” Dat er een wachtlijst bestaat (127 aanvragen) voor woningbouwkavels in het dorp, weegt voor haar niet zwaar genoeg. “Misschien moet er dan maar buiten Klazienaveen gezocht worden.

Willy Claus is ook niet te spreken over de mogelijkheid van woningbouw op het terrein. “Mijn man en ik kwamen hier wonen voor de rust en ruimte. Ons werd toegezegd dat dit terrein niet zou worden bebouwd. Nu gebeurt dat alsnog.” Claus is van plan om bezwaar aan te tekenen. “Want volgens mij is hier sprake van planschade.”

Geruchten

Bij andere bewoners bestond de vrees dat aangrenzende bewoners een deel van hun grond moeten afstaan aan het woningbouwplan. Ook de nabije volkstuintjes zouden het veld moeten ruimen. Navraag bij de gemeente leert dat dit absoluut niet het geval is en het slechts om geruchten gaat.

Geen begrip

Dorpsbestuurder Jan Gerfen was ook aanwezig om een indruk op te doen. Voor de argumenten dat het uitzicht en het gebruik als speel- wandelgebied in het geding zijn, kan hij weinig begrip opbrengen. Er bestaat veel vraag naar woningen en dit plan is een eerste stap in een langverwachte goede richting, meent hij. “Rondom de woningen komen veel bomen en een haag, dus omwonenden zien er nauwelijks iets van.”

Op het plan blijft verder ruimte voor een speel- en een trapveldje. “Wandelaars en hondenbezitters kunnen terecht in een bosje aan de westkant of het natuurgebied aan de zuidkant. Iedereen kan straks alle kanten uit.”