Coevorden bekent kleur tijdens de Regenboogweek

Het Diversiteitsplatform Coevorden. Foto: ZO!34/ Ana Ivis

De programmering voor de Regenboogweek van Coevorden is bekend. Het Diversiteitsplatform Coevorden organiseert van 9 tot 17 oktober activiteiten onder de naam Coevorden Bekent Kleur, om te laten zien waar een Regenbooggemeente voor staat. 'Je mag zijn wie je bent'.

“De aanleiding voor de Regenboogweek is best zwaar. Mensen die niet hetero zijn worden vaker gepest of gediscrimineerd in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld op het voetbalveld, op school of in een verzorgingstehuis. Op die plekken is het soms erg moeilijk om uit te komen voor je geaardheid”, legt Lars Hoedemakers uit, fractievoorzitter van D66 Coevorden.

Daarom wordt er tijdens de Regenboogweek aandacht gevraagd voor de LHBTI-gemeenschap op verschillende manieren. “Soms is dat op een luchtige manier en soms op een serieuze manier. Maar het is de bedoeling dat men meer begrip krijgt rondom dit thema en er ook de lol van leert inzien”, aldus Hoedemakers. “Het gaat tenslotte over liefde. Dat is het belangrijkste. Je kan op allerlei manieren van elkaar houden. Of het nou voor een man of een vrouw is. Het zou niet uit moeten maken.”

Roze Loper

Zo organiseert zorginstelling De Schutse tijdens de Regenboogweek diverse optredens en activiteiten voor hun bewoners en zorgpersoneel. Zo werken zij toe naar de landelijke certificering Roze Loper. Deze certificering heeft als doel om men ook in zorg- en welzijnsinstellingen bewuster te maken van de LHBTI-gemeenschap. Dit is nodig volgens Hoedemakers, “want mensen die bijvoorbeeld hun hele leven openlijk homoseksueel zijn geweest, durven dat soms niet meer wanneer zij in een verzorgingstehuis terecht komen. Omdat zij bang zijn voor vooroordelen van hun nieuwe medebewoners of van zorgpersoneel."

Confettiregen

In Theater Hofpoort komt Splinter Chabot langs voor een collegetour en is de samenwerking opgezocht met scholieren van Nieuwe Veste. “Splinter staat symbool voor de jongeren”, zegt Saskia Kluwen, programmeur en directeur van Theater Hofpoort. Zijn boek Confettiregen gaat over het ‘uit de kast’ komen en hoe moeilijk dat is geweest voor hem. “Terwijl hij is opgegroeid in een enorm open en vrij gezin en ook nog eens in een grote stad is opgegroeid. Hoe moeilijk is het dan wel niet voor kinderen uit Coevorden om ‘uit de kast’ te komen”, vraagt Kluwen zich af. "Daarom organiseren wij deze avond zodat er open gepraat kan worden over alles."

Drukke programmering

Maar de hele gemeente doet mee aan de Regenboogweek, dus er is een hoop te doen. Zo doen winkeliers mee aan Roze Zaterdag, houdt de Protestantse Kerk een Roze Kerkdienst, is er een Roze Pubquiz (je kan je nog inschrijven) en organiseert het Stedelijk Museum een Historische modeshow (en zoekt nog vijftien modellen).

Alle informatie is te vinden via Diversiteitsplatform Coevorden.