Fractievoorzitter CDA Emmen positief na partijcongres: 'Overtuigd dat we de goede kant op gaan'

Het CDA congres in de Brabanthallen in Den Bosch. Foto: CDA / René Wittendorp

In de Brabanthallen in Den Bosch vond afgelopen zaterdag het CDA partijcongres plaats. In het congres werd teruggeblikt op een bewogen en roerig jaar voor de partij, met daarin de strijd om het fractievoorzitterschap, de situatie Pieter Omtzigt en de campagne die resulteerde in een verlies bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Ook de Emmer fractievoorzitter van het CDA, René Wittendorp, was bij het partijcongres aanwezig. “Een tijd geleden, toen het werd aangekondigd, dacht ik nog: moet dat nou wel, zo’n congres”, vertelt Wittendorp. “Je gaat natuurlijk nog meer naar boven halen, maar naarmate de tijd vorderde zag ik het belang er wel van in.” En dat het congres nodig was, bleek ook afgelopen zaterdag.

Fractievoorzitter van het CDA in Emmen, René Wittendorp, deed zijn verhaal in de ZO!34 podcast ‘Opstaan Doe Je Zo’.

Luister deze podcast nu ook via Spotify

De fractievoorzitter vertelt dat met name in het begin van het congres de spanningen bij iedereen nog wel voelbaar waren. “De lijsttrekkersverkiezingen, de campagne en meerdere uitglijders, noem het maar op. Er zijn wel fouten gemaakt, maar daar is goed op teruggekeken.” Tijdens het congres stelt het CDA dan ook vast dat ze de Tweede Kamerverkiezingen vooral van zichzelf hebben verloren, vertelt Wittendorp. “Ze zeiden: we hebben het zelf gedaan en we hebben zelf heel veel fouten gemaakt. Dat was heel helder.”

Omtzigt nog altijd welkom

Een van de meest in het oog springende gebeurtenissen in het afgelopen jaar, was de situatie rondom Pieter Omtzigt. De tukker zei recentelijk zijn lidmaatschap bij het CDA op. Dat zorgde voor veel pijn en onrust bij het CDA, omdat Omtzigt geliefd was bij de achterban. Hij won tenslotte bijna de strijd om het lijsttrekkerschap. Wittendorp: “De partij zegt zand erover en zet ook duidelijk de deur voor hem open om terug te keren. Maar ik verwacht niet dat hij terugkomt. Daarvoor is er teveel gebeurd.”

Vooruit kijken

Toch houdt Wittendorp een goed gevoel over aan het congres. De fractievoorzitter van de Emmense afdeling roemt vooral de jongeren die bij het congres aanwezig waren. “Zij vinden dat het CDA zich hard moet maken voor het afschaffen van het leenstelsel en dat dat een breekpunt moet worden in de formatie. Dat vond ik erg mooi om te zien”, vertelt Wittendorp. Ook is het vertrouwen in fractievoorzitter Wopke Hoekstra enigszins herstelt bij de Schoonebeekse politicus. Landelijk was dat vertrouwen na de verkiezing sterk gedaald. “Het congres helpt hierbij en ik ben overtuigd dat het weer de goede kant op gaat”, stelt Wittendorp.

Verkiezingen

Dat vertrouwen is ook nodig, want de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan in maart volgend jaar. Wittendorp: “Daarom ging ik ook naar dit congres. Zodat we dit samen kunnen afsluiten en vooruit kunnen kijken.” De fractievoorzitter is dan ook positief gestemd voor volgend jaar. “Ik verwacht dat we het weer goed gaan doen. We zijn natuurlijk wel afhankelijk van wat er landelijk gebeurd, maar we gaan er vanuit dat we veel vaste stemmers hebben en dat we ook anderen aan kunnen spreken”, zegt hij.

Met hoeveel zetels het CDA in de gemeenteraad van Emmen zit volgend jaar? “We willen natuurlijk minimaal gelijk blijven of groeien, maar je bent toch afhankelijk van de waan van de dag”, besluit Wittendorp.