Wendy loopt marathon tegen gedwongen prostitutie: ‘We vinden het eigenlijk allemaal heel normaal’

Foto: Wendy Wanders / muskathlon.com

Wendy Wanders uit Nieuw-Weerdinge gaat in mei volgend jaar een marathon lopen om geld in te zamelen tegen gedwongen prostitutie.

Vorig jaar liep zij al de halve marathon voor hetzelfde doel: Stichting Tot Heil des Volks, een organistatie die zich onder andere inzet tegen gedwongen prostitutie. Zij zetten zich in om meisjes en vrouwen uit de prostitutie te halen.

Wendy is een week met hen op pad geweest in Amsterdam en heeft daar met vrouwen gesproken die slachtoffer zijn van mensenhandel. “Die verhalen hebben mij zo geraakt, dat ik dacht: 'ik ga een marathon rennen en 10.000 euro binnenhalen', om nog meer vrouwen en meisje te kunnen bevrijden uit die vreselijke wereld”, vertelt Wendy.

Via stichting Muskathlon gaat zij de marathon lopen en zoveel mogelijk geld inzamelen om meisjes en vrouwen in de prostitutie te helpen. Muskathlon is een stichting die verschillende doelen aanstipt, zoals armoede en mensenhandel, wat naast gedwongen prostitutie ook gedwongen arbeid inhoudt. “De teller staat nu op 1000 euro, dus ik moet nog flink aan de slag", vertelt Wanders.

Heel normaal

Wanders: “Prostitutie is gelegaliseerd, we vinden het eigenlijk allemaal heel normaal. Maar wat we denk ik soms vergeten is dat er heel veel vrouwen zijn die dat eigenlijk niet willen en dat er veel jonge meisjes slachtoffer zijn van loverboys. Zo zijn er heel veel mensen die gedwongen achter een raam zitten of in garageboxen, die daar seks moeten hebben tegen hun wil. En dat gebeurt hier in Nederland, zelfs in Drenthe, zelfs hier in Emmen.”

Onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt

De meeste vrouwen zitten tegen hun wil in de prostitutie. Zo vertelt Wendy over een meisje, die naar Nederland is gelokt door haar tante. Die tante was al in Nederland en werd gedwongen haar te vragen of zij hier wilde komen werken op een bloemenmarkt. In plaats daarvan werd zei gedwongen in de prostitutie te gaan. “Fysiek en geestelijk werd zij helemaal afgebroken en gedwongen seks te hebben met meerdere mannen per dag. De meerderheid van haar geld moest ze afstaan aan haar pooier”, vertelt Wendy. “Ze zat daar achter het raam, stokongelukkig en hartstikke bang. En het ergste is nog: haar eigenwaarde had zij niet meer, ze dacht dat ze niets meer waard was.”

Met het meisje is het gelukkig goed afgelopen. Zij heeft hulp gekregen van het Scharlaken Koord, een onderdeel van Tot Heil des Volks die deze meisjes wil helpen. Wendy: “Zij kan fantastisch koken, dat heeft zij toen ik die week daar in Amsterdam was ook voor ons gedaan.” Ze werkt nu in een tweedehandswinkel. "Zij doet nu iets waarvan ze droomde en waar haar talent ligt."

Paradoxaal

Wendy noemt het paradoxaal dat prostitutie gelegaliseerd is in Nederland, terwijl er eigenlijk niemand voor kiest. “Het is niet zo dat je in je vriendenboekje zet: dit wordt mijn beroep later,” zegt Wendy gekscherend. “We vinden het wel heel normaal dat we over de Wallen lopen en naar die vrouwen kijken en dat ze worden uitgelachen. Het is een kwestie van vraag en aanbod, de meisjes zijn producten geworden, om het maar oneerbiedig te zeggen.” Dat er op die manier met met meisjes en vrouwen, maar ook met mannen (want er zijn ook mannen die in de gedwongen prostitutie terechtkomen), wordt om gegaan, maakt Wendy boos en verdrietig. Met de marathon wil ze bereiken dat deze mensen hun waardigheid terugkrijgen.

Op de vraag hoe de marathon daar bij gaat helpen is Wendy resoluut. “Zodat het in het licht wordt gezet en dat we in beweging krijgen hoe we moeten omgaan met anderen en praten over het andere geslacht. Maar ook dat we nadenken over wat het effect kan zijn van die selfie op Instagram, over wat er gebeurt met die foto van jezelf in zwembroek of bikini. Ik vraag me af of mensen zich ervan bewust zijn, dat er anderen zijn die daar misbruik van kunnen maken. Niemand mag zomaar gebruik maken van het lijf van iemand anders, of dit nu gaat om een afbeelding of letterlijk iemands lichaam. Het zijn hele kleine dingen die ik hoop te bereiken door er over te praten en dat is de reden waarom ik die marathon ga lopen.” Uiteindelijk hoopt ze dat er een golfbeweging op gang komt en dat prostitutie verboden wordt in Nederland.

Via https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/3673/wendy-wanders.html kan gedoneerd worden voor de marathon van Wendy. Daarnaast gaat ze stroopwafels verkopen. Dankzij een lokale ondernemer waar ze de stroopwafels kan inkopen en met winst wil verkopen. De opbrengst daarvan gaat volledig naar Stichting Tot Heil des Volks. “Als mensen mij een berichtje sturen via Instagram (@wendy_wanderss) kom ik ze met heel veel liefde langsbrengen”, besluit Wendy.