Pand Esdal College ruimt het veld voor woningbouw

Het pand is zo goed als af, aldus Esdaldirecteur Matthias Kooistra. Foto: ZO!34/Rien Kort

Het Esdal College levert op 1 oktober de sleutel van het schoolgebouw aan de Angelsloerdijk in bij de gemeente Emmen. Het verouderde pand gaat ruimte maken voor woningbouw.

In de toekomst heeft het Esdal College behoefte aan minder ruimte. Tot 2025 krijgt het voortgezet onderwijs door krimp te maken met een daling van het aantal leerlingen. Het Esdal College heeft naast Emmen ook locaties in Klazienaveen, Oosterhesselen en Borger, samen goed voor 2600 leerlingen. Dat aantal neemt met ongeveer een vijfde af.

Om die reden werd vorig jaar een gloednieuw gebouw aan de Oosterstraat opgeleverd, zodat alle leerlingen van het Esdal College in Emmen op een campus zijn gehuisvest. Al eerder werden de oude Ambachtsschool aan de Weerdingerstraat afgestoten en de oude pabo langs de Boermarkeweg gesloopt.

Zo goed als af

Volgens directeur-bestuurder Matthias Kooistra is het nu de beurt aan het uit 1985 stammende pand aan de Angelsloërdijk. Volgens Kooistra is het geen moment te vroeg, want het gebouw is zo goed als af.

“Het is destijds neergezet als een semipermanent gebouw een heeft een levensduur van 25 jaar, de technische staat laat daarom veel te wensen over. Bovendien voldoet deze locatie wat betreft isolatie en de noodzakelijke ventilatie niet meer aan de eisen. Daarnaast zijn al de vierkante meters niet meer nodig”

Campus

Ongeveer 100 Esdalleerlingen van de bovenbouw (havo/vwo), de staf en het schoolbestuur maakten nog gebruik van de locatie aan de Angelsloërdijk. Allen zijn inmiddels al ondergebracht bij de campus.

Daarnaast maakte RENN4/De Atlas ook gebruik de locatie. Deze leerlingen hebben hun intrek genomen in het nabijgelegen gebouw van het voormalige Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC).

De gemeente Emmen bevestigt dat er inderdaad gedacht wordt aan woningbouw op de locatie van de oude school. “Een plan is in de maak, het is alleen nog niet duidelijk wanneer deze klaar is”, aldus woordvoerder Inge Frieso.