Drijvende baby's en baby massages: Sparkle BabySpa Emmen 

Floaten bij eerste Baby Spa van Emmen. Foto: Sparkle Baby Spa

‘Floaten’ is wat baby’s doen bij Sparkle baby Spa in Emmen en ouders leren er hoe zij het beste hun kind kunnen masseren. Het is een relatief nieuw fenomeen in Nederland. Maar waar is dat goed voor? Volgens vele studies is het goed voor de gezondheid. “En het is ook nog eens ontzettend fotogeniek en leuk voor de insta,” volgens eigenaresse Dominique Scheper.

Vannacht heeft Scheper nog tot half vier de laatste klusjes afgemaakt zodat alles klaar zou zijn voor de opening van vandaag. Het is de haar derde Sparkle BabySpa filiaal, maar het is de eerste in gemeente Emmen. “Het was toch nog hard doorwerken vannacht, maar de eerste klanten staan geboekt voor vandaag. Ik ben erg benieuwd hoe de mensen in Emmen op ons concept gaan reageren”, zegt Scheper.

Beter voor baby’s

Scheper begon drie jaar geleden haar eerste Baby Spa in Groningen, nadat zij naar Azië, Amerika en Australië is geweest om erover te leren. Volgens Scheper merken de meeste ouders gelijk verschil na de sessie. “De baby’s zijn meer ontspannen, er zijn minder reflux-complicaties en het slaapritme is significant verbeterd. Veel baby’s zien we dan ook vaker dan één keer terug.”

Floaten

De allerkleinste baby’s komen al vanaf twee weken oud floaten. Dan drijven baby’s gewichtloos in de baby jacuzzi, met een opblaas kraag om hun nekje. Het bootst het gevoel na alsof de baby terug is in de baarmoeder. Volgens Scheper merken baby’s niets van het kraagje om hun nek. “Bijna alle baby’s, ik durf wel te zeggen 98 procent van onze klanten, zijn helemaal happy en zen wanneer ze in het badje drijven."

Het welzijn aspect van floaten is dat de coördinatie en balans verbeteren. Ook heeft de tegendruk van het warme, kabbelende water een positief effect op de ontspanning van de spieren en de darmen, bijvoorbeeld bij obstipatie en darmkrampjes.

Baby massage

Een baby massage is volgens Scheper van belang omdat aanraking voor een baby van levensbelang is. De eerste maanden is lichaamstaal de enige taal die een baby beheerst. Tijdens de afspraak bij de Baby Spa masseren ouders zelf, zodat ze het meteen leren en zelf thuis kunnen doen. De baby krijgt een buik, been en arm massage. Als de baby iets ouder is een stukje baby yoga. “Door babymassage verbind je je met je baby. Daarnaast kan babymassage bijdragen aan het verminderen van krampjes, obstipatie en spierspanningen”, legt Scheper uit.

Waarom Emmen?

“Er is nog geen enkele Baby Spa in Emmen, maar er zijn denk ik genoeg baby’s. Hopelijk slaat het aan,” zegt Scheper. “Toen we aan het verbouwen waren, zag ik vaak mensen nieuwsgierig naar binnen kijken. Vandaag mag iedereen binnen lopen om daadwerkelijk een kijkje te nemen.”

Interview Met Kylian