Adriana’s Warenhuisje in Schoonoord gaat sluiten

Adriana en haar dochter Christina Schmohl. Foto: ZO!34

Samen met haar man Jan Schmohl opende Adriana Schmohl 44 jaar geleden haar eerste winkel in Berkewoude. Als ze praat is haar accent nog steeds te herleiden naar Zuid-Holland, waar zij en haar man vandaan komen. Negentien jaar geleden verhuisden zij naar Schoonoord en daar hebben ze nooit spijt van gehad. “Ze zeiden tegen ons: in Schoonoord moet je alles van jezelf geven, maar verwacht niets terug. Zo hebben wij dat nooit beleefd. Wij hebben alles teruggekregen“, zegt Schmohl.

Innerlijke rust

Haar man overleed 5,5 jaar geleden. “Hij was de echte handelaar van ons twee. Niets was hem te gek. Hij vond alles wat de mensen wilden hebben en bestelde het dan”, vertelt Schmohl. Alhoewel de winkel klein is, is het assortiment groot. Artikelen variëren van een vishaak tot een wasmachine.

Het was even slikken om zonder hem door te moeten gaan. De sluiting van de winkel en verhuizen uit Schoonoord voelt voor haar dan ook als stappen maken in haar rouwproces. “Het geeft me innerlijke rust om te weten dat dit hoofdstuk binnenkort is afgelopen.”

Redenen om te stoppen

De reden voor de sluiting van de winkel is het afgelopen coronajaar. Alleen als pakket-afhaalpunt mocht de winkel open zijn, maar eigen goederen mochten niet verkocht worden. “Dat frustreert enorm en ik weet niet hoe het de komende herfst gaat worden met maatregelen”, legt Schmohl uit. “Daarnaast heeft het huis steeds meer onderhoud nodig en ben ik inmiddels ook al 72 jaar. Dan mag ik wel stoppen toch?”

Toekomst

Zelf wil Schmohl na 21 augustus verhuizen in de buurt van Emmen en is nu druk bezig met het zoeken naar een nieuw onderkomen. Wat in ieder geval zeker is, is het feit dat ze als vrijwilliger aan de slag gaat bij ontmoetingsplek ‘Bij de Tijd’ in Emmen. “Daar kan ik mensen helpen, maar dan is het vrijblijvend en is het zonder verplichtinge”, zegt Schmohl.

Plaatselijke biecht

Het sociale aspect zal Schmohl enorm gaan missen en zal waarschijnlijk ook in het dorp worden gemist. Mensen komen niet alleen voor een boodschap in Adriana’s Warenhuisje, maar ze komen vaak ook voor een praatje. “We merken vaak dat mensen een boodschapje verzinnen, zoals een doosje lucifers bijvoorbeeld. Zodat ze hun hart kunnen luchten”, zegt Schmohl.

De jongste dochter Christina helpt vaak in de winkel. Er zijn vele verhalen over de belevenissen in de winkel. “Onze Christelijke achtergrond hebben wij altijd uitgedragen en dat wordt zeer gewaardeerd. Mensen kunnen bij ons terecht en wij zijn er altijd graag voor hen”, legt Christina uit.

Adriana's warenhuisje

(Tekst gaat verder onder de video)

Toeristenseizoen

Dat de leegverkoop in de zomervakantie gepland staat is geen toeval. Schmohl en haar man zijn zeer geliefd onder de toeristen en er zijn vele klanten die elke zomer meerdere keren langskomen. “Mijn man kende iedereen bij naam en wist dan nog precies wat ze hadden gekocht. Mensen waardeerden dat enorm”, vertelt Schmohl.

Volgens dochter Christina staan er regelmatig klanten met tranen in de ogen in de winkel nu ze weten dat Adriana’s warenhuisje gaat sluiten. “Ik ga het echt missen. Ik houd ervan om met mensen te praten en bezig te zijn met de spullen in de winkel. Maar ik ben erg blij voor mijn moeder, het werd tijd”, zegt Christina.

Elf kinderen

Jan en Adriana Schmohl hebben samen elf kinderen gekregen, maar geen van hen allen zal de winkel overnemen. “Mijn jongste dochter Christina wilde de winkel wel overnemen, maar dat heb ik haar afgeraden. Het is zoveel werk en er is geen fatsoenlijke boterham mee te verdienen”, aldus Schmohl.

Opheffingsverkoop

Daarom is er gekozen voor een leegverkoop. Het liefst ziet Schmohl dat de winkel letterlijk leeg is na 21 augustus. Alles wat overblijft gaat daarna naar Gambia.“Daar woont mijn nichtje en die weet adresjes waar mensen de spullen goed kunnen gebruiken.”

Wie nog wil struinen in het warenhuisje kan dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur terecht en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.