Het leven, de dood en zinvolle dingen: de nieuwe gedichtenbundel van Joris Lentz 

Gedichtenbundel Joris Lentz. Foto: Uitgeverij Boekscout

Met een titel als ‘het leven, de dood en zinvolle dingen’ van zijn gedichtenbundel voor ogen verwacht je niet meteen een vrolijke man te treffen, maar dat is de schrijver Joris Lentz wel.

Lentz werkt als begeleider in de gehandicaptenzorg en leidt een mooi leven in zijn geboortedorp Dalen. Deze dichtbundel is het tweede boek dat van Joris verschijnt. In 2019 verscheen zijn debuutroman Onverlicht.

“Schrijven is mijn uitlaatklep. Ik kan mijn gedachten en emoties er in verwerken. Zonder schrijven zou mijn leven veel somberder zijn”, vertelt Lentz. Hij is altijd aangetrokken geweest tot de meer dramatische zaken in het leven, zo houdt hij bijvoorbeeld van bombastische muziek en horror films. “Er zijn genoeg films en boeken met een goed einde, ik schrijf liever over de realiteit. Want in de werkelijkheid gaat niet alles even gemakkelijk”, aldus Lentz.

Te veel van alles

Te weinig van iets

In plaats van het geheel

Heeft hij liever niets

(Vervolg verhaal na video)

Kylian interviewt schrijver Joris Lentz

Zo zinvol als voetbal

Naast schrijven over leven en dood, schrijft Lentz ook over zinvolle zaken, zoals voetbal. Voetbal is volgens Lentz zinvol. “Daar draait het om, het is mijn visie op het leven. Wat ik zinvol vind hoeft iemand anders niet belangrijk te vinden natuurlijk”, legt Lentz uit. Met deze gedichtenbundel wil hij iets nalaten voor als hij er niet meer is. “Ik hoef geen duizenden gedichtenbundels te verkopen, maar het is leuk om iets na te laten voor later.”

Liever in Dalen

Even heeft Lentz in de stad Groningen gewoond. Hij vergelijkt het wonen in de stad met het bezoeken van een prostituee. "Het is even leuk, maar het verveelt snel”, aldus Lentz. Hij kende zijn buren niet en voelde zich ongezien en onbekend. Daarom verhuisde hij terug naar zijn geboortedorp, waar hij in alle rust van zich af kan schrijven.