Sportparken doelwit van vernielingen: 'Behoorlijk last van de baldadigheid'

De tribune rond het hoofdveld van SC Erica is een van de doelwitten van vernielingen. Foto: RTV Drenthe / Aaldert Oosterhuis

Het sportpark van SC Erica is doelwit geworden van meerdere vernielingen. “Het zijn waarschijnlijk jongelui die een beetje baldadig zijn en daar hebben wij als club op dit moment behoorlijk last van”, aldus Jan Jeuring, voorzitter van de club.

Sportpark De Veenschappen wordt al meerdere weken geteisterd door het vandalisme. Met name het hoofdveld en de bijbehorende tribune zijn het doelwit. Zo zijn er containers vernield en meerdere ruiten ingeslagen. “Daarnaast staan er uitingen in de tribune en in het glas daarvan gekrast. En voor die uitingen verwijs ik je terug naar de oorlog, want hakenkruizen horen er zeker niet bij. Ik vind de vernielingen al erg, maar die uitingen vind ik heel kwalijk”, vertelt Jeuring

Het Ericase sportpark is een openbaar sportpark. Jeuring stelt dat daar ook veel gebruik van wordt gemaakt: “Het kunstgras op het jeugdveld wordt veelvuldig gebruikt door de jeugd uit de buurt en dat vinden we fantastisch en willen we graag zo houden.” Het afsluiten van het park is dan ook niet het eerste waar aan gedacht wordt. “En dat er ‘s avonds mensen een plek willen om te zitten en dat daarvoor onze tribune wordt gebruikt is tot daar aan toe. Als je de boel netjes achter laat hoor je daar niemand over, maar nu worden er dingen vernield en dat kan écht niet”, vervolgt hij.

Camerabewaking

Er is op en rondom het sportpark wel diverse camerabewaking aanwezig, maar dit is niet voldoende om naar de politie te sturen. “We willen ook eigenlijk niet dat we nog meer camera’s moeten plaatsen. Ik hoop gewoon dat de veroorzakers bij zichzelf gaan denken: dit doen we niet meer.”

Mochten de vernielingen wel gewoon doorgaan, dan ziet Jeuring geen andere mogelijkheid dan toch het Sportpark afsluiten buiten de reguliere wedstrijden en trainingen om. “Maar dat betekent dan dat de goeien dan onder de kwaden moeten lijden en dat wil je eigenlijk niet.”

Melden hoeft niet bij de politie

Getuigen die iets weten worden opgeroepen om zich te melden. Volgens Jeuring mag dat gewoon bij de club: “Op wat voor manier dan ook, anoniem desgewenst, maar bel gewoon met mij of andere bestuursleden. We willen gewoon graag in contact komen met de daders en er hoeft niet direct een straf tegenover staan.”

De club heeft wel aangifte gedaan bij de politie.

Niet het enige slachtoffer

SC Erica is niet de enige voetbalvereniging die last heeft van vernielingen. Ook FC Klazienaveen laat via Facebook weten dat ze getroffen zijn. Onder andere dug-outs en voetbaldoelen zijn daar vernield. Ook hier wil de club graag in contact komen met de daders.