Strengere regels voor Nederlanders die naar Duitsland gaan

Foto: ZO!34/Richard Bouwland

Duitsland gaat vanaf zondag 18 juli strengere regels instellen voor mensen die vanuit Nederland naar Duitsland gaan.

Het Robert Koch-Institut, de Duitse variant van het RIVM, heeft ons land aangemerkt als risicogebied.

Mensen die Duitsland inreizen en in de tien dagen daarvoor in Nederland zijn geweest, moeten zich voorafgaand aan hun reis melden bij de Duitse autoriteiten. Daarnaast geldt er een quarantaineperiode van tien dagen. Die geldt niet voor mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van het coronavirus. Aanmelden moet via de site www.einreiseanmeldung.de.

24 uur

De regels gelden niet voor mensen die minder dan 24 uur in Duisland blijven. Dan geldt er geen aanmeldings- en quarantaineplicht. Winkelen of tanken in Duitsland blijft in principe dus nog mogelijk. Het dragen van een mondkapje is in Duitsland in openbare binnenruimtes verplicht.

Voor familiebezoek tot maximaal 72 uur geldt een uitzondering. Dit geldt voor eerstegraads familieleden; dit zijn partner, ouders (ook adoptie- en stiefouders), schoonouders, kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen), schoondochters- en zonen.

Ook voor mensen die voor werk de grens over moeten gelden uitzonderingen.

Negatieve test

Het is niet voor het eerst dat Duitsland Nederland aanmerkt als risicogebied. Dat was in de maanden april en mei ook al zo. Toen moesten reizigers uit Nederland een negatieve test bij zich hebben. Dat moet in sommige gevallen dus weer.

Op de site van het Duitsland Instituut worden de regels en uitzonderingen, die per deelstaat of regio kunnen verschillen, uitgelegd. In Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld blijft voor toeristische meerdaagse verblijven een test bij aankomst vereist.