Peter Reen mag zich het komende jaar parkregisseur van het Emmer Rensenpark noemen. Het nieuwtje werd bekend gemaakt tijdens de langverwachte opening van de Rensenhut. Reen gaat aan de slag als verbinder tussen de ondernemers in het park en vormt het aanspreekpunt voor de gemeente. Belangrijkste taak is echter zorgen voor zoveel mogelijk (culturele) reuring in het park.
Reen heeft al voor zijn nieuwe betrekking een stempel gedrukt op het park. Als projectleider was hij in de voorgaande maand betrokken bij Writer’s Block. Tijdens dit street art evenement werd de voormalige olifantenstal met verf en graffiti omgetoverd in een kunstwerk.
Jaarprogrammering
Als parkregisseur krijgt hij nu nog meer op zijn bordje. “In zijn nieuwe rol is hij straks verbinder tussen de ondernemers in het park en tevens het aanspreekpunt voor de gemeente”, legt Wimjoost Licht van de stichting JAR (Jaap en Aleid Rensen) toe. “De belangrijkste taak die hij echter meekrijgt is het verzorgen van een jaarprogrammering voor het Rensenpark.” Reen mag de komende zomermaanden in die opgave vastbijten. In september ligt er naar verwachting een plan.
De stichting JAR vervulde de afgelopen maanden de tijdelijke rol van parkregisseur. In april startte de stichting de zoektocht naar een opvolger. Uit de vele reacties kwam Reen als de meest geschikte kandidaat uit de bus. Creatief, ervaring met overheid en belangstelling voor natuur en landschap waren de kwaliteiten die hem boven de rest deden uitsteken.
Volgens Licht is het ook een idee om een zelfstandige stichting op te richten, die zich gaat richten op fondsenwerving voor toekomstige activiteiten.
Rensenhut
Uitvalsbasis voor Reen wordt de Rensenhut zelf, een multifunctioneel gebouwtje dat als eerbetoon aan voormalige directeuren Jaap en Aleid Rensen werd gebouwd in het park. JAR, die een fonds beheert dat jarenlang gevuld werd met giften, legaten en schenkingen van liefhebbers van het Emmer dierenpark, financierde de bouw. Het ontwerp komt van Rick Abelen, die de hut samen met een uitgebreid plan instuurde op een prijsvraag vanuit de stichting JAR. Bij de opening van 'zijn' gebouw was hij dan ook erg trots: "Het is een huisje waar iedereen trots op mag zijn. Ik vond het fantastisch dat ik hiervan onderdeel uit mocht maken. De stichting was erg daadkrachtig in het realiseren van de hut. Het is erg mooi dat hij er nu staat."
De hut zou eerst tijdelijk op deze locatie geplaatst worden, zodat deze uiteindelijk verplaatst zou worden richting de Savanne. Die locatie is door corona en teruglopende financiële middelen nog niet zo doorontwikkeld zoals oorspronkelijk het plan was. De verwachting van JAR is dan ook dat de Rensenhut gewoon op de huidige plek zal blijven staan.
De hut is gebouwd door een ambachtelijk houtbouwbedrijf uit Emmen en bestaat volledig uit duurzaam materiaal. Ook heeft de hut een houten dak en is deze volledig waterafstotend.
Rick Abelen (rechts) bij de Rensenhut die hij bedacht en ontworpen heeft. Foto: ZO!34 / Jeffrey Verdel
Amfitheater
De bouw van het pandje startte vorig jaar al, maar onder meer corona zorgde voor vertraging. Het gebouw is ook bedoeld als een plek voor het houden van culturele activiteiten.
Een ander project dat JAR financiert is de bouw van een amfitheater op de plek van het voormalige nijlpaardenverblijf. “De aanvraag voor de vergunningen zijn inmiddels de deur uit”, aldus Licht. De stichting hoopt tegen het eind van het jaar te kunnen beginnen met de bouw. De opening staat gepland in het voorjaar. Het amfitheater is bedoeld als plek voor spontane en geplande voorstellingen.
Door Rien Kort en Jeffrey Verdel
Foto: ZO!34 / Jeffrey Verdel