Studio ZOOkeeper geopend: 'Past zó goed bij de ontwikkeling van het park'

Miriam Geerts opent onder toeziend oog van wethouder Kleine de deur van studio ZOOkeeper. Foto: ZO!34 / Jeffrey Verdel

In het Rensenpark in Emmen is woensdag een plek geopend waar iedere drie maanden een andere kunstenaar de 'bewoner' van is en de kans krijgt om zijn of haar werk te laten zien. “Het kan alle kanten op, heel verrassend en dat maakt het juist mooi en uniek. Ook voor Nederland”, aldus Astrid Brinkman.

Studio ZOOkeeper, zoals het project heet, is een maakplaats voor kunst in het Rensenpark. Brinkman is projectleider van het project ZOOkeeper en is daarmee de spil tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en de gemeente Emmen. “Het was een project wat helemaal van de grond moest komen. Mede door subsidie van het VSB Fonds is dit ontstaan”

VSB Fonds

Het VSBfonds is één van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland. Zij doen In Emmen een donatie aan negen culturele initiatieven in het Rensenpark. Deze krijgen gedurende twee jaar de mogelijkheid om te groeien en te vernieuwen. Studio ZOOKeeper is één van de initiatieven.

Miriam Geerts als eerste ZOOkeeper

Elke kunstenaar krijgt een thema mee voor zijn of haar werk. Voor Miriam Geerts is het eerste thema ‘Land Art’. Hiervoor is gekozen vanwege het 50-jarig bestaan van het kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill in Emmen. Geerts is erg blij dat zij is uitgekozen tot eerste ZOOkeeper: “Het geeft mij zo’n boost, echt een fantastisch gevoel.”

“Eigenlijk vertel ik nooit zo heel vaak over mijn werk”, begint Geerts, “Ook niet aan familieleden of dergelijke. Maar het rapport dat ik van deze vakjury kreeg, daar was ik zo trots op dat ik het direct met iedereen moest delen.” Het werk wat Geerts nu gaat maken wordt wel even wennen: alles moet een slag groter. “Anders valt het helemaal niet op in dit park”, zegt ze.

De kunstwerken van Geerts kun je straks dus overal tegenkomen. “Soms zal ik ze in een boom hangen, of op een steen zetten. Dat moet de tijd even uitwijzen, maar je gaat ze zeker zien”, lacht ze.

‘Past bij de doelstelling van het park’

ZOOkeeper werd geopend door de Emmense wethouder van Kunst & Cultuur, Robert Kleine. Hij stelt dat het initiatief van ZOOkeeper erg goed past bij de doelstellingen van het Rensenpark. “We willen het park op natuurlijke wijze laten ontwikkelen, maar ook verschillende doelgroepen die niet automatisch in contact komen met kunst en cultuur, toch in contact laten komen hiermee,” vertelt de wethouder. “En als je ziet dat dit dan op een plek ligt waar iedereen langs loopt en nieuwsgierig naar binnen gaat én daarbij ook nog het contact met de kunstenaar, dat past zo goed bij de ontwikkeling die wij hier willen hebben.”

“Voor de toekomst moeten we goed in de gaten houden wat er gebeurt en wat het teweegbrengt, maar wat mij betreft is dit iets blijvends in het Rensenpark”, aldus de wethouder.

Miriam Geerts, de eerste ZOOkeeper, is tot en met september dit jaar te bewonderen in ‘haar’ studio. Daarna wordt zij opgevolgd door een andere kunstenaar. Studio ZOOkeeper is, naast het CBK, te vinden in het Rensenpark in Emmen.