Evelien van der Werff fietst 2000 kilometer om aandacht te vragen voor IPSO inloophuizen

Evelien van der Werff fietst 2000 kilometer om aandacht te vragen voor IPSO inloophuizen

Om aandacht te vragen voor IPSO inloophuizen, fietst Evelien van der Werff 2000 kilometer door heel Nederland om 75 inloophuizen per fiets te bezoeken. Vandaag zal haar tocht in Zwolle eindigen.

Afgelopen week bezocht van der Werff inloophuis Sigrid’s Garden in Emmen en werd verwelkomd door burgemeester Eric van Oosterhout en een groep vrijwilligers van het inloophuis.

Zwart gat
Tijdens de quarantaine schreef van der Werff haar tweede tweede boek 'Dit boek brengt geluk' en stopt ze met haar baan bij de KLM waar zij 34 jaar werkte.
Ze wilde het roer omgooien en een eigen bedrijf starten. Als tussenstap bedacht van der Werff deze route van 2000 kilometer om haar boek te promoten en aandacht te vragen voor de inloophuizen die in zwaar weer verkeren. "Hierna ga ik eerst een week met mijn vriend thuis doorbrengen, daar heb ik ook echt behoefte aan. Deze reis was bedoeld zodat ik niet in een zwart gat zou vallen na 34 jaar werken bij de KLM. Maar ik denk dat ik nu pas in een zwart gat val na deze reis. Geen klappende mensen meer als ik uit de Albert Hein stap", lacht van der Werff vrolijk.

Gelukkig wacht een volgend project 'Van K naar beter box' een toolkit voor (ex)-kankerpatienten en een ieder die hiermee te maken heeft (gehad). Voor meer informatie is haar website te bezoeken op https://www.evelienvanderwerff.info/.

Inloophuizen zijn niet zielig
“Ik heb zelf twee keer borstkanker overleefd. Mijn idee van een inloophuis was destijds dat iedereen daar zielig is en zit te zeuren over kanker. Dus ik heb daar nooit voor gekozen,” vertelt van der Werff. “Totdat ik in Zwolle bij mijn eerste inloophuis kwam voor een presentatie en ontdekte wat je er allemaal kon doen. Ik dacht potverdorie, dat had mij zo kunnen helpen in de tijd dat ik het moeilijk had.”

Inloophuizen zijn bedoeld voor mensen die te maken hebben gehad met kanker. Je kan wel stellen dat dat bijna voor iedereen is tegenwoordig. Bijna iedereen heeft wel een familielid gehad of vriend die hier mee te maken heeft gehad. Of mensen die zelf kanker hebben (gehad). De deur staat letterlijk open voor iedereen,” zegt Gudule Visser bestuursvoorzitter van Sigrids Garden.

Er zijn diverse activiteiten te volgen, zoals schildercursussen of yoga. Wekelijks zijn er ook praat bijeenkomsten of uitstapjes nu de pandemie voorbij lijkt te zijn. “Het zijn leuke momenten en soms zware momenten. Het gaat met een lach en een traan, maar het fijne is dat er lotgenoten zijn die begrijpen waar je mee te maken hebt”, zegt Mickey Stern coördinator vrijwilligers bij Sigrids garden.

Moeilijke tijden voor Sigrid’s Garden in Emmen
Helaas zijn er geen inkomsten uit subsidies voor de inloophuizen of vaste inkomsten uit de gemeente. “Het zou mooi zijn als ziektekostenverzekeraars en de omliggende gemeentes ons een beetje zouden willen helpen, zodat wij wij in ieder geval onze vaste lasten kunnen betalen”, zegt Rinie Huitema coördinator PR en communicatie van Sigrid’s Garden.