"Huisvesting van arbeidsmigranten in gemeente op orde," weinig veranderingen in beleidsupdate

De huisvesting van arbeidsmigranten is in de Gemeente Emmen "op orde"

Het beleid rondom huisvesting van tijdelijk tuinbouwpersoneel is in de gemeente Emmen goed op orde, dankzij de ondernemers en het beleid dat de gemeente hiervoor opgesteld heeft. Nu ligt er een nieuw, geactualiseerd, beleidskader, die de gemeente Emmen samen met de ondernemers en Glastuinbouw Nederland heeft gevormd.

Het Beleidskader Huisvesting Arbeidsmigranten in de tuinbouwgebieden Erica en Klazienaveen 2021 moest opgesteld worden, omdat het voorgaande beleid op enkele punten verouderd was. Zo was deze grotendeels nog gebaseerd op de Huisvestingswet, die niet meer bestaat. Inhoudelijk blijft het nieuwe beleid grotendeels ongewijzigd ten opzicht van de voorgaande versie.

Wethouder land- en tuinbouw Robert Kleine stelt in de nota dat het samen optrekken met de glastuinbouwsector veel heeft opgeleverd aan goede huisvesting. “Daarmee prijzen wij ons gelukkig. Dat zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar de praktijk leert echter dat het niet altijd gemakkelijk is om als overheid voldoende grip te hebben op de handhaving van de huisvesting van arbeidsmigranten. Er zit helaas kaf tussen het koren.”

Samenwerking belangrijk voor de vele arbeidsmigranten

De goede huisvesting is belangrijk voor de werknemers, de ondernemers, het aanzicht van het gebied en zorgt zo voor een vitale tuinbouwsector. In de Emmense glastuinbouwgebieden werken per jaar zo’n 500 tot 600 arbeidsmigranten, afhankelijk van de teelt en het seizoen. Het speciale beleid is ontstaan voor de huisvesting van deze arbeidsmigranten, om tegemoet te komen aan de vraag van ondernemers om huisvesting te ontwikkelen voor hun tijdelijke personeel. Tegelijkertijd moest de kwaliteit en veiligheid hiervan ook geborgd en illegale huisvesting voorkomen worden. Dit beleid heeft geleid tot een zichtbare verbetering van de huisvesting in de tuinbouwgebieden.

Dat de kwaliteit is verbeterd, is ook ten tijde van de coronacrisis goed merkbaar; er zijn geen meldingen bij de gemeente bekend van situaties waar de huisvesting niet ‘corona-proof’ bleek. De gemeente is trots op hoe de huisvesting van arbeidsmigranten eruit ziet en de manier waarop de ondernemers dit organiseren.

“De glastuinbouw is een belangrijk onderdeel van de economie in onze gemeente,” stelt wethouder Kleine. “Het is een sector met een heel specifieke vraag naar arbeidskrachten. Goed personeel is onontbeerlijk en de tuinbouw is bij uitstek een sector waar nog steeds veel handen nodig zijn.” Flexibele werknemers zijn nodig, door het seizoenskarakter van veel teelten, en dankzij de arbeidsmigranten kunnen tuinders in hun personeelsbehoefte voorzien. “Hoewel er sprake is van tijdelijk personeel, bouwen veel tuinders een band op met hun werknemers. Dat komt mede door de manier waarop de arbeidsmigranten in onze gemeente gehuisvest zijn,” aldus Kleine.

De beleidsnota ligt nu zes weken ter inzage voor reacties en wordt na de zomer vastgesteld door het college.