Schop de grond in voor Verveendershof in Zwartemeer

Wietse Wolken, Joop Wolken Lies Hemme en Berrie Walda (vlnr) vervullen een belangrijke rol bij de totstandkoming van de plannen. Foto: ZO!34/Rien Kort

Het heeft even geduurd, maar het gaat er eindelijk van komen: het Verveendershof in Zwartemeer wordt aangelegd. De eerste stenen worden nog dit najaar gelegd op het beoogde bouwterrein. In totaal verrijzen er acht levensloopbestendige huurwoningen bij het Kniepveen. Vandaag werden de benodigde contracten hiervoor getekend.

De plannen voor het Verveendershof bestaan al jaren. Het dorp nam daarbij zelf het voortouw door zelf een woningbouwplan op te stellen. Inzet toen was geschikte woningbouw voor ouderen die graag in eigen dorp willen blijven wonen. Vele senioren moeten tot nu toe hun heil buiten het dorp zoeken. In het huidige plan is ook rekening gehouden met jongeren. Tussen de woonblokken komt verder een gemeenschappelijke tuin die door de nieuwe bewoners wordt onderhouden.

De huurwoningen komt voor rekening van Lefier. De woningbouwcorporatie gaat twee blokken met elk vier nul-op-de-meterwoningen bouwen. Vastgoeddirecteur Pieter Witzenburg van Lefier bestempelt het plan als een mooi voorbeeld van betrokken bouwen. Namens de corporatie tekende hij de contracten met aannemer Wolken en het grondcontract met de gemeente.

(Sfeerimpressie van het Verveendershof. Beeld: Berrie Walda)

Meer bouwplannen

Eerder dit jaar werd al begonnen met de bouw van drie tweekappers op hetzelfde terrein. Deze woningen worden ontwikkeld door bouwkundig ontwerper Berrie Walda en aannemer Wolken, beide uit Zwartemeer. Volgens Walda is de belangstelling overweldigend.

"Binnen twee weken hebben zich kopers gemeld voor alle woningen. Inmiddels is alles al verkocht." De tweekappers worden naar verwachting na de bouwvak opgeleverd.

Wolken en Walda hebben inmiddels ook al plannen voor de bouw van nog eens acht vrijstaande woningen bij het Bonkveen. De eerste zes gingen eerder deze maand al in de verkoop. Afhankelijk van de belangstelling verwacht Walda begin volgend jaar de eerste schop de grond in te kunnen doen. De andere twee huizen volgen in een later stadium.

Zorgruimte

Drijvende kracht achter het project is de Dorpsraad van Zwartemeer geweest en bestuurslid Lies Hemme in het bijzonder. "Hartstikke mooi, ik ben er hartstikke blij mee. Vooral voor de ouderen in het dorp is dit mooi."

Een gemeenschappelijke ruimte waar zorg aan ouderen geboden werd maakte aanvankelijk ook onderdeel uit van de plannen voor het woonhofje. Hemme geeft aan hier alsnog werk van te willen maken. "Niet meer als onderdeel van de Verveendershof, maar wel een voorziening in het dorp."

Belangstellenden voor de te bouwen huurwoningen kunnen zich nu al inschrijven op de website van Thuiskompas.