VIDEO: Schaduwdoeken bij basisscholen in Emmen: "wij zijn er als school heel blij mee"

KWF heeft schaduwdoeken opgevangen bij diverse schoolpleinen in Emmen. Foto: ZO!34 / Jeffrey Verdel

KWF Emmen en M&GEZOND! hebben schaduwdoeken geplaatst bij basisscholen in de gemeente Emmen. De schaduwdoeken beschermen kinderen tegen blootstelling aan de felle zon en gevolgen daarvan wanneer zij op het schoolplein spelen.

Een van de schaduwdoeken hangt bij OBS 't Eenspan in Emmen. Locatiedirecteur Peter Zantingh is er erg blij mee. "Ik denk dat het een hele mooie en goeie actie is om op deze manier aandacht hiervoor te vragen," aldus Zantingh. Aandacht voor schaduw is belangrijk, omdat er toch veel gevaren bestaan bij verbranden op jonge leeftijd. Kinderen die op jonge leeftijd verbranden, hebben later (op een leeftijd van 30 – 40 jaar) grotere kans op huidkanker. "Elke cel die beschadigd tijdens je groei, die vermeenvuldigt zich ook beschadigd," aldus Ylse Schulte van het KWF collecteteam in Emmen.

Alle basisscholen in de gemeente Emmen zijn benaderd voor het plaatsen van een schaduwdoek. 20 basisscholen hebben enthousiast gereageerd en een sterke motivatie opgestuurd. M&GEZOND! heeft een financiële bijdrage geleverd, zodat alle 20 basisscholen een doek konden ontvangen. Naast de schaduwdoeken heeft het KWF Emmen nog een aantal belangrijke tips om verbranding te voorkomen, namelijk: smeren, kleren, weren. Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 en smeer daarmee het liefst elke 2 uur in. Ook is het belangrijk dat kinderen met kleding, een zonnebril of petje spelen in de zon. De zon is het meest schadelijk tussen 12 en 15 uur, het KWF raadt dan ook aan om tussen die tijden de schaduw op te zoeken. Voor kinderen op schoolpleinen helpen de schaduwdoeken daarbij.