Lieve Isabel: Buitenspeeldag

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Het is vandaag buitenspeeldag!

Op een dag als vandaag met dit prachtige weer is dat natuurlijk echt een schot in de roos. Welk kind wil dan niet naar buiten?

Het weer kan niet mooier.

En wat is er leuker dan buitenspelen? Onbezorgd, vrij en de wereld om je heen ontdekken.

Ik behoor nog tot de groep van mensen die vroeger - en zeker als het mooi weer was - bijna altijd buiten speelde.

Op straat waren de andere kinderen uit de buurt.

We deden verstoppertje, knikkeren, touwtje springen, tollen, hoepelen, landje-pik of 'blikspuit'. Iemand schopte het blikje om en de rest ging zich verstoppen. Als de blikschopper ver genoeg van het blikje verwijderd was, kon je door het blik weer op z'n plek te zetten 'vrij' spelen voor de hele groep. O, wat spannend was dat. Tot een uur of 8 mochten we buitenspelen. In de zomervakantie uiteraard wat langer.

Maar ook 's winters speelden we buiten. Het mooist was het natuurlijk als het had gesneeuwd; we gingen sneeuwballen gooien in groepjes of we maakten eensgezind met elkaar een glijbaan. Ik kan me de opwinding en het plezier dat we samen hadden nog heel goed voor de geest halen.

Het zijn andere tijden. De computer met zijn vele spelletjes, de Xbox, Playstation en noem maar op, hebben een flinke aanslag gepleegd op het buitenspelen. Ik kan wel zeggen wat jammer, en dat vind ik zeker ook, maar ik kan de tijd niet terugdraaien. Veel kinderen zitten dagelijks op hun kamertje in eenzaamheid een spel te spelen. De straten zijn leeg van spelende kinderen.... En hoe zorgeloos, gezellig, spannend, leerzaam en leuk was dat buitenspelen!
Ik ben heel blij en dankbaar dat ik opgroeide in een tijd waarin het elke dag buitenspeeldag was!

De groeten