Nieuwe wandelroutes leiden langs pareltjes in en rondom Westenesch

Dorpsvoorzitter Riekus Ensing en WMD-directeur Leo Hendriks onthullen het gloednieuwe informatiebord bij de route. Foto: WMD

Het dorpje Westenesch bij Emmen is twee fraaie wandelroutes rijker. Via de Blauwe Goud (4 kilometer) en de Essenroute (6 kilometer) maken wandelaars kennis met al het fraais dat het schilderachtige plaatste en diens omgeving te bieden hebben. Riekus Ensing en Harrie van Tongeren van Dorpsbelangen Westenesch hopen dat de twee trajecten hun woonplaats nog beter op de kaart zet bij bezoekers en toeristen.

Niet dat het plaatsje verstoken was van een mooie wandelroute. “Ongeveer 25 jaar geleden is er al een dorpsommetje uitgezet. Die lieps langs de vele fraaie Saksische boerderijen, de omliggende essen en de mooie natuur in onze buurt.” Onderweg konden wandelaars aan de hand van informatieborden ook kennis opdoen van onder meer de gewassen op de landerijen.

Verwaarloosd

Jammer genoeg werden de routes en de bebording niet onderhouden, aldus Ensing. “Alles lag er toch enigszins verwaarloosd bij.” Het huidige dorpsbestuur besloot om over te gaan op vernieuwing en klopte aan bij de gemeente en de buurman: de WMD Via het Idee Voor Mijn Buurt-potje kreeg het bestuur het geld voor de vernieuwingsslag. Ook werd de samenwerking gezocht met het Recreatieschap Drenthe, Tourist Info en het Drents Landschap.

Die samenwerking resulteerde in het opnieuw uitzetten van niet een maar twee routes aan de hand van bordjes en bewegwijzering. Van Tongeren: “De Blauwe Goudwandeling (met blauwe pijlen aangegeven) begint in het centrum van Emmen, kruist het WMD-terrein en gaat via Westenesch weer om. De Essenroute (rode pijlen) start in Westenesch zelf en trekt langs essen, hunebedden en de boerderijen.”

Educatieve borden

Ensing: “De twee routes laten heel goed zien wat we hier allemaal te bieden hebben.” De educatieve borden zijn deze keer achterwege gelaten. Wel komt er nog eentje over celtic fields bij het Schietbaanbosje. “Of er meer komt, kunnen we nog niet zeggen. Dat is iets voor een vervolg”, lacht Ensing.