Proefopstelling Drentse Zonneroute in Emmen

In Emmen staat een proefopstelling met de verschillende gekleurde zonnepanelen die gebruikt kunnen worden langs de A37. Foto: Rijkswaterstaat

In het kader van het pilotprogramma 'Hernieuwbare energie op Rijksgrond' willen meerdere overheidspartijen een zogeheten Drentse Zonneroute langs de A37. Het is de bedoeling om langs de weg stroom op te wekken met zonnepanelen.

Lees ook:

Raad Emmen: 'Laatste woord over zonnewand A37 nog niet gezegd'
Wakker Emmen tegen zonnewand bij Erica
Zorgen over zonnewand A37: ‘In Berlijn breken ze muur af en hier weer op’

Het traject loopt door de gemeenten Coevorden, Hoogeveen en Emmen. Om bewoners en overige geïnteresseerden kennis te laten maken met het idee, worden er verschillende proefopstellingen geplaatst. De eerste is van 9 tot 18 juni op het parkeerterrein aan de Vreding in Emmen. Daarna wordt de proefopstelling gedurende twee weken geplaatst op het parkeerterrein van het Van der Valk hotel in Emmen.

Het idee is om bewoners kennis te laten maken en een beeld te geven van de kleuren die gebruikt worden om de verschillende landschapstype in Drenthe te onderscheiden. “Met deze proefopstelling geven we in de praktijk een beeld van de kleuren van de panelen. Een manier om het praktisch te laten zien en om uitleg te kunnen geven aan iedereen die daar behoefte aan heeft”, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra. De proefopstelling is geplaatst door drie verschillende leveranciers van zonnepanelen en is vrij toegankelijk. Aan de proefopstelling bij het Emmense hotel zal een informatie avond worden gekoppeld voor de inwoners van Parc Sandur en Erica. Bij de proefopstelling aan de Vreding kunnen geïnteresseerden ook een persoonlijke uitleg krijgen, hiervoor moeten ze zich aanmelden via de website van de provincie.

Provinciaal Inpassingsplan
De proefopstelling wordt geplaatst voorafgaand aan de terinzagelegging van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) om omwonenden en andere belanghebbenden een beeld te geven van de kleur. Dit geeft hun de gelegenheid om hierop te reageren als het PIP ter inzage wordt gelegd. Een Provinciaal Inpassingsplan is een bestemmingsplan dat het mogelijk kan maken om de zonnepanelen langs de A37 te plaatsen. Door een PIP hoeft niet elke gemeente zijn bestemmingsplan te wijzigen. Op het PIP kunnen omwonenden en andere betrokkenen, net als bij bestemmingsplannen, inspreken en reageren. Het PIP zal naar verwachting in juli ter inzage beschikbaar zijn. Uiteindelijk wordt het PIP vastgesteld door Provinciale Staten.