Marry en Joly: hoeders van de boerenkatten in Schoonebeek

Joly (links) en Marry bij hun schaftkeet en een van hun tijdelijke gasten. Foto: ZO!34/Rien Kort

Marry Bults en Joly de Bie uit Schoonebeek hebben sinds vorig jaar een bijzondere taak op hun schouders genomen. De twee vrijwilligers zorgen er namelijk voor dat de populatie van boerenkatten in en rondom Schoonebeek binnen de perken blijft. Ze vangen boerenkatten op, zorgen voor sterilisatie en voor een dak boven hun hoofd elders als dat nodig is. Op die manier wordt voorkomen dat de dieren aan het zwerven slaan of zelfs voortijdig de dood vinden.

Tien katjes

Het project van de twee dames ontstond vorig jaar. Rondom een leegstaande boerderij aan de Beekweg liepen opvallend veel katten, viel hun op. Marry: “De boerderij stond te koop, maar niemand woonde er meer. De eigenaar was namelijk ruim een jaar eerder ondergebracht in een verzorgingscentrum.” De katjes liepen er verweesd rond. De natuur had niet bepaald stilgestaan, want de populatie was inmiddels uitgedijd naar tien.

Volgens Marry en Joly vroeg de situatie om ingrijpen. “Af en toe troffen we ook er eentje aangereden in de berm aan”, aldus Marry. “Met zo’n grote hoeveelheid katten komt het na verloop van tijd niet goed. Een deel slaat aan het zwerven en verwildert. Of ze worden aangereden en in sommige gevallen zelfs om het leven gebracht.” Allemaal zaken die je wilt voorkomen, aldus de twee.

Dak boven het hoofd

Marry en Koly zochten daarop contact met de boer die de dieren voorzag van voedsel. Met hem werd afgesproken om de katten te laten steriliseren. Marry: “Een dierenarts in Nieuw-Amsterdam toonde zich bereid om dit tegen gereduceerd tarief te voldoen.” Daarmee was het probleem nog niet ten einde, want het ontbrak de tien aangetroffen dieren aan de Beekweg nog aan een dak boven het hoofd.

Marry: “Daarom hebben we ze ondergebracht bij opvangcentra in Munnekezijl (Friesland) en Velsen-Noord (Noord-Holland). Nadat ze gesocialiseerd zijn, wordt er gezocht naar een nieuw thuis voor ze.” Twee van de tien katten mochten blijven waar ze waren. De nieuwe eigenaren van de inmiddels verkochte boerderij heeft die inmiddels geadopteerd, laten de dames weten.

Drie keer per jaar

Het was Marry en Joly inmiddels opgevallen dat bij meerdere boerderijen er veel katten lopen. Het zijn per slot van rekening uitstekende muizenvangers. Alleen niet iedereen denkt aan geboortebeperking. “Waarom mensen de beestjes niet laten helpen? Geen idee. Wellicht zien mensen het niet altijd. Ook weten velen niet dat een kat wel drie keer per jaar kan werpen.”

De twee bezochten daarom diverse adressen in hun dorp. Ook klopten sommige eigenaren ook bij de twee aan. Marry en Joly zorgen dan voor de behandeling en de herplaatsing bij een opvang. Of ze gaan terug naar de eigenaar als deze ze weer terug wil.

Inmiddels hebben de kattenhoeders van Schoonebeek met hulp van de gemeente een schaftkeetje aangeschaft waar ze de katten tijdelijk onderbrengen. Marry: “Daar verblijven ze een of twee nachten en dan gaat ze allemaal in een keer naar de dierenarts.”

Waarderingsprijs

Hun initiatief is dit jaar genomineerd voor de Waarderingsprijs van de gemeente Emmen. Die gaat naar inwoners die zich op een bijzondere manier inzetten voor eigen dorp of wijk. In principe kunnen beide de nominatie waarderen. Maar bewustwording rondom het kattenprobleem vinden ze belangrijker. Marry: “Dat dit aandacht krijgt, vinden wij het voornaamste.”

Mochten ze de hoofdprijs, 1000 euro, in de wacht slepen, dan willen ze het geld steken in hun project. Marry: “Denk aan kattenvoer, voederbakjes en onderhoud aan de schaftkeet. Het zou absoluut helpen bij het verlichten van de lasten. We steken er zelf namelijk ook geld in.”

Naast het project rondom de boerderijkatten zijn ook het Griendtsveenpark, de verfilming van het kerstspel in Emmer-Compascuum en natuurgebied De Veenstee bij Klazienaveen-Noord genomineerd voor de Waarderingsprijs.