Lieve Isabel: Bevrijdingsdag

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel!

Bevrijdingsdag 2021.

Mei. Dagen om te gedenken. Was het gisteren de dag dat we de ontelbare slachtoffers van WOII gedachten, is het vandaag bevrijdingsdag!
We houden die dagen lang in ere. Nu al 76 jaar.
Het mag nooit meer gebeuren, zeggen we dan.
En we mogen het niet vergeten!
Nooit meer.
Mensen doden om hun ras, hun geloof of hun verzet.
Wat zijn er veel vreselijke en schrijnende verhalen over de gebeurtenissen van toen.
Joodse gezinnen die werden opgepakt - vaders, moeders, kleine baby's, pubers, het hele gezin - om te worden vergast. Wat een angst en verdriet is er geleden.
Afgebroken levens. Afgebroken geluk.
Heel veel hoop vervlogen.
Voor verreweg de meesten van ons niet voor te stellen.
Het is heel goed dat we herdenken.
Juist ook om ervan te leren.
Dat we niet dezelfde fouten gaan maken, die in het verleden zijn gemaakt.
Vrijheid is een hoog goed en overheersing is een juk.

Nu, in deze tijd worden de coronamaatregelen wel eens vergeleken met de oorlog. Veel mensen vinden dat een schandalige vergelijking. De maatregelen wegen niet op tegen de oorlog met al zijn beperkingen, angst, dreiging en geweld.
Maar met vrijheid heeft het wel veel te maken. Onze vrijheid is verontrustend beperkt geworden. De mondkapjes, de avondklok, de vaccinatiepaspoorten...
Maar met name de vrijheid van het woord. En de vrijheid van meningsuiting. Al die eenzijdigheid in de berichtgeving! In de media worden de anti-coronamaatregel-groepen weggezet als wappies. In talkshows krijgen ze geen podium. Een goede film met veel juiste informatie over corona, gemaakt door van Nico van der Sloot, een befaamd journalist, wordt door elk t.v. station geweigerd. De berichten of filmpjes van de wantoestanden bij de demonstraties tegen corona, worden stelselmatig van facebook of twitter verwijderd.

Een zorgelijke ontwikkeling. Heel erg zorgelijk. Als er beledigingen zijn of rascistische uitlatingen kan ik het begrijpen. Maar niet als het een andere mening betreft, een mening die geen mens kwaad doet, maar een tegenlicht werpt op de zaak. Daar is toch niks mis mee? Er is toch nog steeds een vrijheid van meningsuiting? Nou dan. Het kan toch niet zo zijn dat in het nieuwe normaal de media het laatste woord heeft? Dat de macht van publiceren en het verwijderen van publicaties in handen ligt van de mensen die het internet beheren?
Maar zover is het al.
En een bevrijdingsdag zonder deze vrijheden zou ons op z'n minst moeten verontrusten.
De media is geen rechter of regeringsleider. En is ook nooit verkozen om ons een kant op te dwingen of ons de mond te snoeren.

De groeten.