Klinkende glazen, volle dienbladen, lachende gezichten, volle terrassen. Een zo vanzelfsprekend beeld in normale tijden op de Emmer stadsvloer. Van normaal was er de afgelopen tijd echter weinig sprake. Het Emmer centrum lag er in de afgelopen maanden doods bij. Geen winkelend publiek en een kop koffie of een biertje pakken was er ook niet bij.
Langzaam maar zeker keert alles weer richting normaal. Woensdag kwam er weer een stapje bij: de terrassen mochten weer open van twaalf tot zes. Het bruiste een middag lang weer als vanouds in het Emmer stadshart.
Schuchter
Bij de Heeren van Boerland proosten Susan, Marion, Marjolie en Denise op de mooie dag. Het viertal komt uit Zoeterwoude en is in Emmen op vakantie. Op hun tafeltje staan een fruitbiertje en drie Aperol Spritz. “Nee, we hebben niet gereserveerd. We zijn spontaan komen aanwaaien”, laat Marion weten. Op het programma voor vandaag staat een rondje shoppen. “Dat was zo lang geleden, we waren vandaag een beetje schuchter. We durfden haast niet meer naar binnen te stappen”, lacht Susan.
Richard Slagter en Esther Schepers uit Emmen pakken net het laatste nog beschikbare tafeltje bij de Brasserie. Richard moet die middag nog werken, maar wilde eerst echt even een terrasje pakken. “Morgen kan het weer regenen, he.” Een biertje zit er verder vanwege de verplichtingen niet in, vertelt hij er bij, terwijl hij wijst naar zijn glaasje jus.
Lokale regelgeving
“Het waren super saaie weken”, blikt Esther terug. “Helemaal niets te beleven.” Van mogelijke besmettingsangst is bij beide geen sprake. Sterker nog, Esther begrijpt niet waarom de overheid niet al eerder op versoepelingen in het noorden is overgegaan. “Hier laat het virus zich toch minder gelden, naar mijn idee. Lokaal gezien had je er milder mee om kunnen springen qua regelgeving. Vooral als het om een terras in de buitenlucht gaat.”
Lievelingsterras
Op het terras van De Kamer genieten Hans en Els Bijl uit Odoorn van een heerlijk glas wijn en dampende kop koffie. “De laatste tijd kwamen we hier al voor de coffee to go”, vertelt Hans. “Blij dat we er nu ook bij kunnen zitten.” De twee zijn vandaag speciaal voor hun lievelingsterras naar Emmen gekomen, vertellen ze er bij. “Het personeel is altijd vriendelijk en je zit hier zo lekker besloten."
De eerste slok smaakte dan ook weer, in een woord, vertrouwd. Lang blijven Hans en Els echter niet zitten. Er moeten nog boodschappen worden gedaan. “Je moet ook plaats maken voor anderen”, aldus Els. “Je moet het anderen ook gunnen.”
Stap in goede richting
Voor uitbater Peter-Paul Grimme en zijn medewerkers van De Kamer is het sinds twaalf uur aanpoten geblazen. “Er kwamen aardig wat reserveringen binnen. Zeventig van de honderd plekken waren van tevoren al besproken.” Het voelt dat ook goed om weer vertrouwd aan de slag te kunnen.
Is twaalf tot zes niet te beperkt? “Laat ik zeggen dat het een stap in de goede richting is”, glimlacht hij, terwijl hij een nieuwe bestelling aan een collega aanreikt. Het vertrouwt er op dat alles weer goed komt. “Ik laat me in ieder geval niet gek maken.”
Positief blijven
Bij Thijs en Co aan het Raadhuisplein zijn de stoeltjes en tafeltjes inmiddels ook al goed bezet. Eigenaar Alida Schreurs begeleidt net weer twee mensen richting een plekje. Ook bij haar liepen de reserveringen behoorlijk op. “Vooral tussen drie en zes is het aardig vol aan het raken. Het is voor ons echt passen en meten.” Normaal is het wat rustiger op een doordeweekse woensdagmiddag.
Financieel bekeken komt de milde heropening ook niets te vroeg. “Als bedrijf zijn we gestart in 2020. Starters dus. We kregen geen enkele tegemoetkoming vanuit de overheid.” De versoepeling komt dus niets te vroeg. Schreurs kijkt daarom met vol vertrouwen naar de toekomst. “Wie positief blijft, zal het altijd wel redden”, knipoogt ze.