Lieve Isabel: Oranjedag

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

En wéér geen koningsdag dit jaar. Wat een domper zeg. Ik vind dat nog wel met stip de leukste dag van 't jaar!
Iedereen naar buiten. Veelal voor 't eerst. Iedereen vrolijk en uitgelaten. We lijken wel een stel koeien die na een lange winterstalling weer naar buiten mogen. Het is een feestelijke dag waarop we met elkaar in onze stad of dorp de verjaardag van de koning vieren.

En hoe!

Daar is Nederland erg goed in. En spitsvondig. Zelfs buitenlanders komen er op af.

De straten en pleinen vol met kleedjes en kraampjes met daarachter de verkopers voor één dag. Er wordt van alles aangeboden. Zolderopruimingen, babykleding, boeken en tijdschriften en noem maar op. En alles voor weinig. Of ouderwets handje-klap.

Ook zijn er feestgangers, veelal kinderen, die hun kunstjes vertonen. Dansjes of turnoefeningen of samen muziek maken. Of er staat een ergens klein ventje, met in z'n kielzog z'n pa, zijn uiterste best te doen met z'n blokfluit. En natuurlijk een petje voor de centen. Het is gezellig. mensen zijn goedgehumeurd, dragen oranje en zitten los aan 't geld.

Elk jaar verbaas ik me weer over de creativiteit. Wat kunnen sommige mensen er toch een feest van maken. Ze zijn uitgedost met vrolijk oranje en nodigen de mensen uit voor een spelletje of een wedstrijd. Het is een plezier er aan mee te doen, iets te winnen of voor de lol of gewoon ernaar te kijken. Heerlijk om door te stad te lopen. Alles te bekijken en uiteindelijk iets aan te schaffen waar je blij van wordt. Het gekke is, dat het meestal ook nog prachtig weer is.

Maar nee, ook dit jaar geen koningsfeest. Ik ga het missen. De koning is wel jarig. En het is wel oranjedag.
Code oranje.

De groeten