Subsidie zet nieuwbouwplan Bendienplein terug op de rails

Sfeerimpressie van de nieuwbouw. Beeld: Brands Bouw

To be or not to be. Dat was even de vraag met het nieuwbouwproject aan het Bendienplein. Bouwbedrijf Brands uit Emmen had zeven woningen en zes appartementen bedacht op de plek van een reeks verouderde woningen. “Het leek een onhaalbaar project”, aldus Jan Brands. Dankzij een subsidie van de provincie Drenthe (125.000 euro) zit de nieuwbouw weer stevig op de rails.

De bebouwing rondom het Bendienplein is de laatste jaren sterk verouderd. Op de hoek bevond zich tot eind 2016 nog de daklozenopvang van het Leger des Heils. Inmiddels staat deze en de aangrenzende huizen leeg.

Onvoorziene kosten

Brands lanceerde in 2019 het plan om er woningen en appartementen te ontwikkelen. “Tijdens de aanloop liepen we echter tegen allerlei onvoorziene kosten aan. Zoals het omleggen van kabels en leidingen”, aldus Brands. Het maakte dat het project onhaalbaar en aan banden werd gelegd. Dankzij het geld van de provincie kan de aannemer alsnog doorpakken.

“We gaan de verkoop opstarten. De eerste schop kan waarschijnlijk dit najaar de grond in. Eerst zal er moeten worden gesloopt en de ondergrondse infrastructuur nog moeten worden aangepakt. Dat neemt ook wel ettelijke maanden in beslag.”

Jaren 30

De huizen worden opgetrokken in een jaren ‘30 stijl, overeenkomstig met de uitstraling van de aangrenzende buurt aan de Dennenlaan. “Het is een parkachtig gebied met veel groen en daar past dit type huizen uitstekend bij.” Over de prijzen kan Brands nog weinig uitspraken doen. “Behalve dat de goedkoopste woning om en nabij de 250.000 euro ligt.”

De nieuwbouw gaat ongeveer een jaar duren.

Het Bendienplein is vernoemd naar de voormalige confectiefabriek die op de plek stond waar zich nu het kantoor van de Belastingdienst en het Nationaal Archief bevindt.