‘Stijging campingovernachtingen in Emmen komt vooral door Buitenland in Zandpol’ 

Foto: Camping BuitenLand

Camping Buitenland in Zandpol is verantwoordelijk voor een stijging in het aantal campingovernachtingen in de gemeente Emmen. Tegen de landelijke trend is die opvallend gestegen en dan komt vooral door dit kampeerterrein die zich volgens de gemeente richt op een ‘avontuurlijke en creatieve doelgroep.’

De verblijfsrecreatie zit in Emmen als geheel in de lift en de vraag naar bungalows, hotels, camperplaatsen en kampeerplekken neemt alsmaar toe. Het aantal overnachtingen lag in 2019 op ruim 400.000. Vooral vakantiehuisjes en hotels waren in trek. Als camping viel vooral BuitenLand op als toeristentrekker.

Floortje Dessing

Het voormalige recreatiecentrum werd in 2017 overgenomen door een groep nieuwe eigenaren, waaronder tv-presentator Floortje Dessing. Zij doopten het park om tot Camping Buitenland. In plaats van de doorsnee (sta)caravans stond het nieuwe management toe om mensen zelf bijzondere verblijfsaccommodaties te laten bouwen. Zo kwamen er met stro en leem afgewerkte huisjes en bijvoorbeeld een tot vakantiewoning verbouwde stadsbus op het terrein.

Esther Reijn, een van de campingeigenaren, merkt dat vakantiegangers BuitenLand steeds beter weten te vinden. “Vooral vorig jaar. We zagen veel mensen uit de grote steden overkomen. Daar wil je niet zijn in tijden van corona.” Sommigen hadden zelfs nog nooit vakantie in het binnenland gevierd, vertelt ze. “Er waren gasten bij die normaliter altijd het vliegtuig pakken naar het buitenland.”

Wereld

Volgens Reijn schuilt het succes vooral in de creativiteit van de vriendengroep die nu aan het roer staat van de camping. “We bouwen hier een wereld waarin we onszelf thuis voelen. En anderen hopelijk ook.”

Aan de lopende band worden leuke dingen verzonnen. De bijzondere huisjes en voertuigen op de camping zijn daarbij al een bezienswaardigheid op zich. “Buurtbewoners zetten wel eens stoeltjes langs de weg naar de camping om te zien wat voor gekke busjes er passeren”, lacht ze. Tijdens het verblijf worden zoveel mogelijk bijzondere zaken bedacht. “Zoals een gek oud karretje als mobiel podium waarop over het hele terrein minivoorstellingen worden gegeven. Met daarachter een bakfiets die dienst doet als cocktailbar. Zo verras je de mensen een beetje.”

Vernieuwend

De gemeente wil graag meer ruimte bieden aan verblijfsaccommodaties in Emmen en omgeving. Voorwaarde is wel dat deze vernieuwend zijn. Dat staat valt ook in de nieuwe spelregels voor verblijfsrecreatie die het college deze week heeft vastgesteld.

Ondernemers zijn vaak genoodzaakt om veranderingen door te voeren om in te kunnen blijven spelen op de wensen uit de markt, aldus wethouder Robert Kleine. “We willen ondernemers graag de ruimte geven om in te kunnen blijven spelen op de wensen van de toerist. Want ook een fijne verblijfsaccommodatie kan reden zijn om een paar dagen in onze gemeente te vertoeven en de omgeving te verkennen.”