Mans Otter blijft knokken voor supermarkt op bedrijventerrein in Veenoord

Foto: Edwin van Stenis

Mans Otter heeft de strijd nog niet opgegeven voor wat betreft de realisatie van een supermarkt in zijn bedrijfspand op bedrijventerrein De Tweeling in Veenoord. De gemeente weigert al jaren een vergunning af te geven. In 2018 speelde de zaak nog voor de Raad van State waarbij Otter aan het kortste eind trok. Maar van opgeven wil hij kennelijk niet weten, leert navraag bij de gemeente Emmen.

Het huidige bestemmingsplan laat slechts woninginrichting of een zaak voor ruitersportartikelen toe. Otter wil graag dat deze omgezet wordt naar detailhandel, zodat een supermarkt ook mogelijk wordt. De gemeente wil dit niet omdat een dergelijke bestemming niet zou passen op het industriepark.

Te laat

Aanvankelijk leek Otter zijn plan door te kunnen zetten. De gemeente reageerde in eerste instantie te laat op diens vergunningsaanvraag, waardoor hem automatisch toestemming werd gegeven. Een vastgoedontwikkelaar tekende echter bezwaar aan tegen de vergunning, waardoor de gemeente alsnog het plan tot een halt kon roepen.

Otter was het daar uiteraard niet mee eens. Maar na meerdere bezwaarprocedure en een gang naar de Raad van State moest hij bakzeil halen. Althans, zo leek het.

Spelregels

In december 2019 ondernam Otter een nieuwe poging. Op Europees niveau waren de spelregels met wat onder detailhandel verstaan verruimd. Reden voor hem om opnieuw in het geweer te komen.

In april 2020 wees de gemeenteraad dit nieuwste verzoek echter af. Otter klopte daarop aan bij de gemeentelijke bezwarencommissie, maar die gaf hem opnieuw geen gelijk. De gemeenteraad nam het besluit om dit standpunt van de commissie over te nemen. Daar tekende Otter vervolgens weer bezwaar tegen aan. Het gevolg van dit jongste spelletje pingpong is dat de de gemeente zich weer in Den Haag mag melden bij de Raad van State.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Ons is verzocht stukken aan te leveren. Daarna wordt het verder bepaald.”