Rechter: Geen miljoenen voor oud-werknemers kunstencentrum CQ

Oud-werknemers tijdens een protest in 2016. Foto: RTV Drenthe

De gemeenten Emmen en Coevorden hoeven een groep van veertig oud-werknemers van kunstencentrum CQ geen 5,5 miljoen euro te betalen. Dat heeft de rechtbank in Assen bepaald.

De oud-medewerkers, vertegenwoordigd door de Kunstenbond, stellen dat Emmen en Coevorden bewust hebben aangestuurd op een faillissement van CQ in 2014, waarbij de personeelsleden vooraf in een slechtere cao zijn ondergebracht. Ze raakten daardoor hun status als ambtenaar kwijt en dat had financieel gezien, enorme gevolgen voor deze medewerkers. Zo kwamen ze niet meer in aanmerking voor begeleiding naar ander werk en wachtgeld. Een groep van veertig oud-personeelsleden eisten daarvoor via de rechtbank compensatie.

Niet duidelijk genoeg

Volgens de rechtbank waren de gemeenten niet verplicht CQ te blijven financieren. Daarnaast staat volgens de rechtbank vast dat CQ met alle maatregelen van de gemeenten akkoord is gegaan en tegen geen van de besluiten bezwaar heeft gemaakt of beroep heeft ingesteld. Ook staat volgens de rechtbank vast dat de gemeenten niet het faillissement van CQ hebben verzocht.

De Kunstenbond zou daarnaast niet duidelijk genoeg hebben gemaakt welke zekerheden de gemeenten de werknemers onttrokken hebben en wat hieraan onrechtmatig zou zijn tegenover de voormalige werknemers. Al met al is er geen sprake van onrechtmatig handelen van de gemeenten, aldus de rechtbank.

Door: Janet Oortwijn