Stress, burn-outs en depressies. Dat leverde het noodgedwongen thuisonderwijs voor vele basis- en middelbare scholieren op sinds ze eind vorig jaar niet langer hun klaslokaal konden betreden. Vanwege corona waren jongeren aangewezen op Zoom, Teams, filmpjes en online lespakketten. Ouders sprongen ook nog eens bij. Resultaat: extra druk op de ouders en een dreigende leerachterstand.
Hard gegaan
Vijf studenten uit Noord-Nederland richten daarom begin dit jaar het platform Thuisbasis Onderwijs op. Het platform biedt fysiek of online bijles tegen een gereduceerd tarief. Na vijf weken kan Emiel Veerbeek (28) uit Emmen, een van de vijf bestuurders, maar een ding concluderen: het is een laaiend succes. “We hebben inmiddels 1500 aanvragen uit heel Nederland ontvangen. We hadden niet verwacht dat het zo hard zou gaan.”
Bijbaan
Veerbeek startte het platform met Raymond Huisman, maar wist al snel een grote groep docenten aan zich te binden. “Dat zijn er inmiddels 150. Dit zijn parttime docenten of studenten die bij willen verdienen.” Zelf studeert Veerbeek bedrijfseconomie en geeft hij daarnaast drie uur per week bijles. Ik doe het gratis. Maar sommige aan ons verbonden studenten zijn bijvoorbeeld hun bijbaan verloren door corona. Denk aan de horeca. Zo worden ook zij uit de brand geholpen.”
Donaties
Met Thuisbasis Onderwijs hopen de vijf ook gezinnen die het minder breed hebben een hand te reiken. “De gemiddelde kosten voor bijles liggen op 25 tot 35 euro per uur. Voor een deel is dat onbetaalbaar.” De stichting, zonder winstoogmerk, vraagt daarom particulieren en bedrijven om donaties te doen.
“Tot nu toe hebben we 10.000 euro opgehaald. Dat bedrag gebruiken we om de tarieven te drukken. Bij ons betaal je gemiddeld slechts 13 tot 15 euro per uur.” De lessen kunnen zowel fysiek als online worden gevolgd.
Binnen Nederland
Volgens Veerbeek bestaan er binnen Nederland meerdere, soortgelijke initiatieven van andere studenten. “Momenteel zoeken wij de samenwerking met gelijkgestemden. Op die manier kunnen de aanvragen beter en efficiënter op elkaar afstemmen. Eentje uit Amsterdam spelen we dan door naar een partij in de buurt. Omgekeerd komt een aanvraag uit Groningen weer bij ons terecht. Zo versterk je elkaar.”
Veerbeek denkt dat het platform ook op de lange termijn, dus post-corona, een rol van betekenis kan spelen. “Door het virus zijn er achterstanden ontstaan, die je pas over twee jaar weer inloopt.”
Fruitmand
In de tussentijd geniet Veerbeek van zijn nieuwe rol als leraar. “Of ik een overstap naar het onderwijs overweeg? Laat ze maar een goed bod doen”, knipoogt hij. Hij vindt het heerlijk om mensen te kunnen helpen, legt hij uit. De beloning doet er niet veel toe. “Ik vraag niets, nog geen appel voor de docent. Maar laatst kreeg ik wel een fruitmand als bedankje. Dat weer wel”, lacht hij.