Een kleine twee jaar geleden lanceerde ondernemer Koen Warners uit Borger met idee van boswonen langs de Oude Roswinkelerweg in Emmen. Het concept bestaat uit de aanleg van bos waartussen woningen worden gebouwd. Na anderhalf jaar is er nog geen zicht op mogelijke nieuwbouw. In plaats van de eerste palen zitten er nog steeds aardappels in de grond.
Warners kocht in 2014 een lap boerengrond langs de weg ter grootte van 5 hectare. “Het is de bedoeling om hier vijf tot tien woningen op te bouwen”, vertelt hij. Op basis van zijn verzoek nemen gemeente en provincie een zoekgebied van ruim 20 hectare tussen zandgat De Boer en de sportvelden van Drenthina onder de loep.
Het is de bedoeling dat er in totaal 12 woningen gebouwd worden. Hiervoor heeft Warners ook de omliggende grond nodig. Die is in bezit van de gemeente, Staatsbosbeheer en een particulier uit Barger-Oosterveld.
Provinciaal beleid
Volgens Warners kan er voorlopig nog geen schop in de grond. “Nee, we zijn nog niet veel verder. De gemeente en de provincie moeten nog nader in overleg met elkaar.”
Volgens een woordvoerder van de gemeente zit het plan nog steeds in de verkennende fase. “ Het klopt dat de gemeente in gesprek is met de provincie hierover. Dit heeft te maken met het feit dat de locatie in het buitenstedelijk gebied ligt. Dan moet een plan altijd worden getoetst aan het provinciaal beleid.”
Warners moet volgens de gemeente ook zelf nog archeologisch onderzoek laten uitvoeren. “De initiatiefnemer gaat binnenkort in gesprek met onze archeoloog over wat voor onderzoek er nodig is en wat dit verder betekent.” Vervolgens wordt de haalbaarheid van het plan bepaald.
Bezwaren
Het plan stuitte op bezwaren vanuit omwonenden aan de Oude Roswinkelerweg. Zij vrezen aantasting van hun woongenot door meer drukte in het gebied en het verdwijnen van de vergezichten. De bewoners vonden ook dat de gemeente niet transparant genoeg is geweest over het project. Buurtbewoner Henk Radersma diende namens zeven huishoudens een WOB-verzoek in om meer informatie te krijgen.
De gemeente wilde deze echter niet zomaar verschaffen omdat er deels ook sprake zou zijn van bedrijfsgevoelige gegevens. De zaak speelde in oktober 2019 voor de gemeentelijke bezwarencommissie die adviseerde de gevraagde informatie alsnog vrij te geven. De gemeente liet toen weten binnen anderhalf maand te laten weten of ze daar gevolg aan zouden geven.
Inmiddels is het anderhalf jaar later en de gemeente moet nog steeds beslissen, leert navraag. “Het klopt dat het besluit op bezwaar al genomen had moeten worden”, reageert dezelfde woordvoerder. “Vanwege capaciteitsproblemen is dit nog niet gebeurd. Op korte termijn zal dit besluit alsnog worden genomen.”
Zandgat De Boer
Sinds 2019 is Warners ook mede-eigenaar van zandgat De Boer dat in de buurt ligt van het geplande perceel voor boswonen. Ook hier heeft de ondernemer plannen voor. “Maar dan praten we wel over de lange termijn.” Voorlopig kan hij daar ook nog niets over uit de doeken doen. “Eerst willen we bekijken wat daar mogelijk is en wat niet.”
Zandgat De Boer is ook de locatie van landart-kunstwerken Broken Circle en Spiral Hill van Robert Smithson. De gemeente wil graag dat deze bewaard blijven.