Lieve Isabel: Blij dat ik in Nederland leef

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Wat een prachtige dag vandaag! Wat houd ik toch van de lente!

De vogeltjes, de knoppen in de bloemen en struiken en het steeds groener worden van de bomen...

Ik word er vrolijk van.
Er zijn nogal wat landen op de wereld die dat niet kennen. Landen waar het altijd warm en zomers is. Zij hebben niet de afwisseling van de seizoenen. En dan missen ze echt iets, vind ik. Misschien wel omdat ik er mee opgroeide, met die jaargetijden van ons, ben ik er zo gelukkig mee.
Na een lange hete zomer bijvoorbeeld vind ik de herfst met z'n stormen en regens heel erg welkom. De korter wordende dagen. Prachtig.

Maar nu met het verlengen van de dag, de kachel uit, lekker naar buiten de natuur in om al het moois te zien en uitkijken naar de zomer is toch een fantastisch mooi gebeuren. Heerlijk om dat jaarlijks mee te mogen maken.

Op internet las ik dat het vandaag de dag van de tuberculose is. Of tbc, zoals het ook wordt genoemd. In Nederland is deze ziekte vrijwel overwonnen.
Maar tot mijn grote verbazing las ik dat er jaarlijks nog 1,5 miljoen mensen aan deze akelige ziekte overlijden.

Het is een nare longziekte en heel erg besmettelijk. Mensen die eraan lijden, worden in totale afzondering gebracht. Dat gebeurde pakweg 70 jaar geleden ook in Nederland. Mensen lagen jaren van hun leven alleen in een kamertje of in een daarvoor gemaakt buitenhuisje. Ik dacht werkelijk dat de ziekte bijna totaal was uitgebannen.

Dat blijkt wereldwijd niet zo te zijn. Wel in Nederland.

Reden des te meer om - naast alle seizoenen - dankbaar en blij te zijn dat ik in Nederland leef!

De groeten