Wijkvoorzitter Rietlanden zwaait af: ‘Eigen wijkcentrum blijft grote wens’

Wijkvoorzitter Henry Ahlers hangt aan het einde van de maand zijn voorzittershamer aan de wilgen. Foto: ZO34/Rien Kort

“Eerlijk is eerlijk: de tuin mis ik wel”, lacht Henry Ahlers vanuit zijn nieuwe woning in appartementencomplex Croesstede in hartje Emmen. Sinds november 2019 verruilde hij met zijn vrouw Fieke de wijk Rietlanden voor zijn nieuwe stek in de binnenstad. Per 1 april snijdt Ahlers de nog laatste band met zijn oude wijk door: na ruim tien jaar zwaait hij af als wijkvoorzitter.

Aangezien hij nu al ruim een jaar niet meer in de wijk woont, vindt hij het hoog tijd om de voorzittershamer door te geven. In Henk van der Vaart is inmiddels een geschikte opvolger gevonden. “Samen met Fieke trek ik er tegenwoordig al veel op uit met de caravan. Dus die tuin is in dat opzicht wel minder belangrijk geworden. De wens om in een appartement te trekken, was er al. Dus hier zijn we.”

Geen monotone huizenbouw

Een kleine twintig jaar geleden maakte Ahlers ook al een overstap: van de wijk Bargeres naar de Rietlanden. “In 1993 kwamen we aan de Blauwe Reiger te wonen. Een prachtige vrijstaande woning, in de buurt van de Rietplas. Bovendien kent de Rietlanden meer variatie qua woningbouw dan elders in Emmen. Hier tref je geen eindeloze, monotone rijen van hetzelfde type huizen. Het is mooi wonen hier.”

Na zijn pensioen bij de NAM in 2009 sluit Ahlers zich aan bij het wijkbestuur. Voornaamste reden om toe te treden is het realiseren van een heus wijkcentrum. “Het ontbrak in onze ogen aan een plek voor wijkactiviteiten en het lokale verenigingsleven.”

Zoete inval

In de afgelopen tien jaar is daar hard aan getrokken. Uiteindelijk wordt zorgcentrum De Valkenhof aangewezen voor een kantoortje voor de wijkvereniging. Echt gelukkig is Ahlers daar nooit mee geweest. “Je moet die ruimte met zo’n grote groep delen: de gemeente, Sedna, de wijkagent. Er is altijd sprake van een zoete inval daar.”

Ahlers haalt de vergelijking andere wijken aan. “Elke wijk heeft een wijkcentrum, behalve wij. Ik zeg altijd: de gemeente was goedkoop uit met ons.” Een eigen onderkomen blijft daarom op het verlanglijstje staan.

Rietplas

Meer succes had de Rietlanden met het opstellen van een visie voor de Rietplas in samenwerking met de buren van Parc Sandur. De aanpak van het lage waterpeil en het op de kaart zetten van de westkant als watersportgebied met hondenstrand staan hoog op het wensenlijstje. “Dankzij de visie staat de plas bij zowel gemeente als provincie op de agenda.”

De wijkvereniging pleit ook voor de komst van een horecapaviljoen langs de waterkant in de buurt van de Toermalijndreef. Momenteel staat dat op een laag pitje door corona, maar dat plan is zeker niet afgeschreven, aldus Ahlers.

Winkelcentrum

Een ander succes voor de wijkvereniging was de herinrichting van het winkelcentrum, waarbij de Jumbo en Lidl behoorlijk hebben uitgebreid. Het wijkbestuur heeft zich toen met succes ingezet voor meer parkeerplaatsen en verplaatsing van de aangrenzende milieustraat.

Verder is er uitgebreid gelobbyd voor de terugkeer van een pinautomaat na een gewelddadige plofkraak in hetzelfde winkelcentrum.

Samenhang

Verder valt er volgens Ahlers ook nog de nodige winst te boeken als het aankomt op de onderlinge verbinding van wijkbewoners. “In de afgelopen twintig jaar is mij opgevallen dat er weinig sprake is van sociale cohesie en samenhang in de Rietlanden. Misschien wel op straatniveau, maar niet echt als wijk.”

Ahlers mist ook betrokkenheid van inwoners als het aankomt op initiatieven voor en meedenken over de toekomst van de wijk. “Jaarvergaderingen trekken soms maar twintig man aan.” In een wijk met ongeveer tienduizend inwoners, bijna een vijfde van de plaats Emmen, is dat teleurstellend weinig.

Toekomst

“Er wonen hier veel jonge gezinnen, dus ik snap dat velen het druk hebben met werk en gezin. Maar als we de koers willen uitstippelen wat betreft de toekomst van deze wijk, kunnen we niet zonder hun.”