Lieve Isabel: Waar zijn we in dit land in terecht gekomen?

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Ik krijg al dagenlang niet meer uit hoofd wat ik aan beelden zag van de demonstratie jl. zondag. Een demonstratie tegen de coronaregels.

Het optreden van de politie en ME tegen de mensen die daar gewoon vreedzaam stonden te demonstreren grenst aan het krankzinnige.

Een kwartier voordat de demonstratie afgelopen moest zijn kreeg de ME en politie vrij spel om op de menigte in te slaan. Iets daarvoor werden de zogenaamde 'Romeo's' losgelaten. Dat zijn de mannen van de aanhoudingseenheid die in burgerkleding zich tussen het publiek bewegen. En die zo op scherp staan en adrenaline in zich hebben dat ze er op uit zijn wel te zórgen dat er een relletjes ontstaan. Even wat duwen, trekken. Uitlokken heet dat.

Vervolgens kan dan de sterk aanwezige, tot de tanden toe gewapende ME ingezet worden om deze escalatie te beëindigen.

Ik heb vreselijk beelden gezien. Mensen die omgeduwd werden, hulpeloos op de grond liggen en vervolgens komen er 3, 4 politieagenten bij om ze met hun wapenstok helemaal af te rammen. Op het hoofd, in het gezicht, maakt niet uit, als je ze maar raakt. De slachtoffers liggen zonder enige bewapening en verzet, machteloos op de grond. De jongeman die ik zag, werd talloze malen op zijn hoofd geslagen. Er kwam ook een agent bij met een hond. Een hond bijt niet in een lichaam, dat al overmeesterd is. Maar deze agent pakte de hond bij de bek en zette die op het been van het slachtoffer en spoorde hem aan te bijten.

Afschuwelijk. Waar zijn we in dit land in terecht gekomen?

Hoezo laten weldenkende agenten en ME'ers zich zo beïnvloeden dat ze gewone demonstrerende mensen zó afranselen? Het is niet eens te geloven dat de volledige politie en ME zich heeft laten aanpraten dat je 'wappies' in elkaar moet rammen. Maakt niet uit hóe, je mag alle regels wat betreft mensenrechten aan de kant gooien, als je deze hersenloze wappies maar bestrijdt! Geweld kent geen grenzen.

Ik dacht bij het zien: voelen ze zich een held vanavond als ze in hun bed liggen?

Het is ze gewoon opgedragen en ze voeren het uit als hersenloze poppetjes.

Niet te geloven. Je ziet ze ook alleen maar zo tekeer gaan bij de demonstraties tegen corona. Op diezelfde dag was er ook een demonstratie klimaat, waarbij ik geen enkel politieoptreden zag. Nee ze zitten op het Malieveld. Trots als een pauw dat ze dat mogen doen. Eindelijk kan de woede eruit, waartoe ze zijn aangezet. Lekker blijven slaan op een weerloos mens. Kan je trots op zijn. Of niet dan? Held die je bent.

Ja, er was een held. Eéntje. Een politieman die na deze demonstratie zijn ontslag indiende en zei: ik kan en wil hier geen deel meer van zijn. Ik ga eraan kapot.

Hulde voor deze kerel. De grootste held van de dag! En de grootste held van al die politie bij elkaar. Want het valt niet mee in die wereld te zeggen: het gaat mij te ver. Een watje, een wappie, een verrader ben je dan in hun ogen.

Geloof ze niet. Je bent een held. Een ware held. Met ongelooflijk veel lef in je pokkel!
De dapperste held van allemaal! Petje af! Chapeau!

De groeten