Lieve Isabel: Complimentendag

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Het was gisteren nationale complimentendag.
Nou, ik weet wel aan wie ik die geef!
Mijn complimenten zijn voor de winkeliers van Klazienaveen.

Want wat heb ik waardering voor de middenstanders in Klazienaveen!
Ze kondigden een paar weken geleden aan op 2 maart de deuren van hun winkels open te gooien voor het publiek. En ze hielden hun woord. Chapeau! Gisteren gingen vele deuren van slot in het centrum van Klazienaveen.

Een held ben je dan.
Niet alleen zeggen maar ook doen.
En een boete van 4000 euro riskeren.
Ik wil het toch maar even benoemen. In deze tijd waarin ons heel veel regels worden opgelegd, die je nauwelijks kunt begrijpen, worden er boetes uitgedeeld die er niet om liegen. Erg uit balans, zogezegd.

Want naast de supermarkten die de gehele lockdown open zijn gebleven, en van waaruit ik trouwwens nooit een uitbraak hoorde, moesten de andere - niet essentiƫle - winkels sluiten.
Uitbraken zijn vooralsnog in verpleeg- en ziekenhuizen.
De instanties waarin het beleid heel nauwkeurig wordt nageleefd.
Je snapt het niet, maar toch is het zo.

Vandaag is de dag van een kleine versoepeling. Je kan gaan winkelen, op afspraak uiteraard: niet meer dan 2 mensen in de winkel gedurende 10 minuten.
Het is weer iets.
Maar het kwartje wil bij mij niet vallen: we houden de regels in acht om een besmetting te voorkomen en mogen dan tóch nog niet in winkels, parken, festivals vrij rondlopen.
Waar zijn die mondkapjes dan voor en het afstand houden?
Wie het wel snapt mag het zeggen.

De groeten