Ronkende vrachtwagens die zorgen voor extra overlast en onveiligheid. Dat schrikbeeld vrezen dorpen Nieuw-Dordrecht, Oranjedorp en Barger-Oosterveld bij de herontwikkeling van het terrein van de voormalige gasontzwavelingsfabriek (GZI) bij Emmen tot producent van groene energie.
De NAM trok bijna drie jaar geleden de stekker uit GZI-fabriek nabij Nieuw-Dordrecht. Sindsdien is het terrein ontmanteld en wordt er gezocht naar een nieuwe invulling. De Shell wil graag een waterstoffabriek bouwen. Een tweede spoor die nader bekeken wordt betreft biogas. Door vergassing of vergisting uit afvalstromen moet groen gas worden gegenereerd.
100 vrachtwagens
Over dat laatste maken de drie dorpen zich vooral zorgen. “Het is nog niet helemaal duidelijk wat er gaat komen”, reageert dorpsvoorzitter Berend Snoek van Nieuw-Dordrecht. “Mogelijk komt er straks een biovergister. We hebben begrepen dat dit kan leiden tot wel 100 vrachtwagenbewegingen per dag van en naar de GZI-locatie. Die zullen straks allemaal langs onze dorpen moeten komen via de A37 en de weg Emmen-Klazienaveen (N862, red.).”
De drie dorpen vrezen extra verkeersdruk met als gevolg meet geluidshinder en een toename van de onveiligheid op de weg.
De komst van een biovergister of groene vergasser brengt ook mogelijke stankoverlast met zich mee. “Dat is afhankelijk van wat er gebruikt wordt om de installatie te voeden. Maar stel, het wordt slachtafval.”
Kritische blik
Snoek benadrukt dat de dorpen niet tegen de komst van een biovergister is. “Er moet wat gebeuren wat betreft de omslag van fossiele naar groene energie. We willen straks alleen niet met de nadelen zitten. We volgen alle ontwikkelingen daarom met kritische blik.” Als er in de toekomst knopen worden doorgehakt over de invulling van het GZI-terrein, dan willen de drie dorpen daar een stem in hebben, vervolgt hij. “Want de energyhub komt in onze achtertuin te liggen.”
Eerste waterstofdorpen
Inmiddels hebben de drie dorpsbesturen hun bedenkingen met de gemeente gedeeld via een brief. Naast zorgen, zien de drie ook kansen. Snoek: “Als de waterstoffabriek er straks komt, zouden wij graag mee willen profiteren. Hoe? Het zou toch mooi zijn als wij de eerste dorpen van Drenthe en mogelijk Noord-Nederland zijn die volledig op waterstof draaien.”