Eerste Poolse supermarkt van Emmen vestigt zich in stadshart

Memo Kelesh voor het pand dat momenteel verbouwd wordt tot supermarkt. Foto:ZO34/Rien Kort

“Hier komen de koelinstallaties, daar de broodovens en tegen de muur onze slagerij. Superbelangrijk, want Polen zijn dol op worst. Niets voor niets bieden we straks zestig vleesproducten aan.”

Vol enthousiasme beent Memo Kelesh door de ruimte die wordt omgetoverd tot de eerste Poolse supermarkt van Emmen. Onder de naam Polska Chata (‘Pools huis’) opent de winkel in de eerste helft van maart de deuren aan het Noorderplein.

De supermarkt komt in het pand van voorheen onderdelenhuis ByHans, dat al enige tijd leeg heeft gestaan. Kelesh neemt de rol van manager op zich, maar is niet de eigenaar, haast hij zich er bij te zeggen. Dat is Hiwa Aziz, een ondernemer met meerdere Poolse supermarkten in Rotterdam en Dordrecht. Kelesh is jarenlang werkzaam geweest in de winkels van Aziz. De wens om voor zichzelf te beginnen wordt echter steeds groter. Met dat idee vertrekt hij uiteindelijk naar Assen.

Poolse inwoners

Want Noord-Nederland is nog een behoorlijke witte vlek vormt wat betreft Poolse supermarkten. Daarom ziet Kelesh hier in het noorden een mooie kans voor zichzelf weggelegd. “Ik heb gebeld met verschillende gemeenten om te vragen naar het aantal Poolse inwoners.

In Emmen loopt dat tegen de 600. Genoeg reden om hier te beginnen.” Hij zocht opnieuw contact met Aziz en hij gaat nu als een franchise ondernemer aan de slag.

Oorlogsgeweld

Zowel Aziz als Kelesh zijn beide oorspronkelijk niet uit Polen afkomstig. “Nee, we zijn Koerd”, legt Kelesh uit. Hijzelf ontvluchtte tien jaar geleden het Koerdische gedeelte van Syrië vanwege het oplaaiende oorlogsgeweld. Hij komt uiteindelijk terecht in Rotterdam, waar hij al snel vriendschappen aanknoopt met de lokale Poolse gemeenschap.

“In Rotterdam bevinden zich niet heel veel landgenoten, vandaar”, legt hij uit. “Dus dan zoek je het ergens anders.” Uiteindelijk komt hij terecht in de winkel van Aziz. Vooral omdat hij tegen die tijd een aardig woordje Pools spreekt.”

Aanvankelijk hadden de twee hun pijlen gericht op een ruimte in het winkelcentrum van de Emmer wijk Angelslo, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Het voormalige ByHanspand, is met zijn 300 vierkante meter eigenlijk net iets te klein. “We kunnen hier helemaal geen voorraad opslaan. Daarvoor huren we nu extra ruimte in het gebouw waar de Mediamarkt ook in zit.”

Smeitana

Kelesh heeft er alle vertrouwen in dat het met de klandizie wel goed komt. “We beschikken over typische Poolse producten die niemand anders heeft. Zoals paczek: een typisch zoet broodje, gevuld met marmelade. Maar ook zuivel, bier en frisdranken van typische Poolse merken zoals Smeitana, Tymbark en Subr ontbreken niet.

Als Emmen een succes wordt, dan worden de pijlen gericht op Hoogeveen en Groningen. In en rondom beide plaatsen wonen ook veel Polen, aldus Kelesh. De Poolse supermarkt is uniek in Emmen zelf, maar niet binnen de gemeentegrenzen: in Klazienaveen opende er eentje de deuren in 2016.