Ook ondernemers in Emmer-Compascuum willen deuren openen in maart

Foto: RTV Drenthe/Isa Boonstra

In navolging van de winkeliers in Klazienaveen willen ook ondernemers in Emmer-Compascuum in maart hun deuren weer openen. De lokale ondernemersvereniging legt hiervoor een dringend verzoek neer bij burgemeester Eric van Oosterhout.

“Wij doen een dringende oproep door via uw veiligheidsregio of het kabinet te bewegen ons toe te staan de deuren vanaf woensdag 3 maart te openen”, schrijven de ondernemers in een open brief aan Van Oosterhout.

Als bakkers, slijters, drogisten en dierenspeciaalzaken veilig open kunnen zijn, dan wordt het tijd dat anderen ook kunnen volgen, stellen de briefschrijvers.

Kloppend hart

Volgens hen geeft meer dan zeven op de tien ondernemers is aan het niet langer te redden. “Wij kunnen dit lokale ondernemerschap niet missen. Onze ondernemers zorgen voor het kloppend hart en de leefbaarheid in het dorp. De vaten raken echter meer en meer verstopt en dit leidt tot onherstelbare schade.”

Gevreesd wordt voor meer leegstand, een onaantrekkelijk dorpscentrum en aantasting van de leefbaarheid. Online bestellen en ophalen bij de winkel was een eerste voorzichtige stap in de goede richting, maar is echt onvoldoende, vinden de ondernemers.

Slimme oplossingen

Met slimme oplossingen, zoals reserveren en sneltesten aan de deur in combinatie met de regels die golden voor de lockdown van 15 december, is gedeeltelijke openstelling op een veilige en verantwoorde wijze mogelijk, vinden de ondernemers. “Klanten bewijzen dat zij zich strikt aan deze regels houden. Dat zien we in de winkels die nog wel geopend zijn.”

Op 3 maart moet daarom een volgende stap gezet worden. “Die stap is dat ondernemers weer open kunnen.”

Winkeliers in Klazienaveen kondigden vorig weekend al aan hun deuren op 2 maart weer te openen. Zij staan met de rug tegen de muur en vrezen voor hun voortbestaan.