Een voorproefje voor het nieuwe culturele seizoen in Kunstflits

Kunstflits

Kunstflits is een programma van CBK Emmen en ZO!34 waarin de tentoonstelling Preview in CBK Rensenpark centraal staat. Tentoonstellingsmaker Joost Slijpen gaat in gesprek met verschillende kunstenaars over hun werk. De expositie is een voorproefje van alles wat er komend jaar in het Rensenpark te zien is.

Animatiemaker en fotograaf Ribal EL-Khatib kwam als eerste aan het woord. Hij vertelde over zijn nieuwe animatiefilm The Gap – Art while waiting the unknown future…. De film toont een mix van objecten, van weersinvloeden van bepaalde emoties. Ook verborgen emoties. ''The Gap staat voor de periode waarin ik me nu bevind, tussen mijn oude leven, mijn normale oude leven en mijn toekomst. Daarom noem ik het ‘The Gap' '',verteld Ribal. Een prachtig persoonlijk document. Het werk van Ribal is hopelijk vanaf mei te zien in het CBK Rensenpark

Het volgende kunstproject Vogel-vrij is gemaakt en geïnstalleerd door Myrte van Dijk. De installatie bestaat uit vele geboetseerde vogeltjes. Myrte van Dijk wil kinderen en volwassenen bewust maken wat je allemaal kan maken met je handen. Door het boetseren van een vogeltje ervaar je wat je allemaal met klei en vooral met je handen kunt. Vogel-vrij moet mensen in aanraking brengen met kunst, wat kunst eigenlijk is en wat je met z’n allen voor elkaar kan krijgen. ''Hoe groter de installatie is, hoe meer indruk het geeft uiteindelijk'', aldus Myrte. Kinderen en volwassenen kunnen zelf ook nog vogeltjes maken voor het kunstproject. De vogeltjes zijn een afspiegeling van de samenleving: ieder vogeltje is uniek en kiest zijn eigen weg. Myrte heeft als doel zeker 15000 geboetseerde vogels. Je moet overweldigd worden door deze installatie. In mei en april te zien in het CBK Rensenpark

Atelier Helderrood

Atelier Helderrood is een creatieve onderneming van Ellen Kroeze en Dick Lubbersen die beide eind dit jaar exposeren in het CBK Rensenpark

Natuur- en landart kunstenaar Dick Lubbersen heeft in het CBK Rensenpark ter plekke een installatie gecreëerd. Het werk bestaat uit een gebroken cirkel van peulvruchten met een gouden randje. Twee jaar lang verzamelde hij grote peulvruchten van de valse christusdoorn. De zaden zijn altijd het begin van iets nieuws en daar zit een mooie symboliek in. De gouden lijn staat voor Dick voor de positieve dingen zaaien en wat daar uitkomt als dat nou liefde is of geluk of creativiteit. Naast dit werk is Dick Lubbersen ook bezig met andere natuurkunst met als thema de ontbossing in Nederland op dit moment. Hierbij heeft Dick ook een maatschappelijk doel die hij op een kunstzinnige manier probeert te vertalen. Eind dit jaar kan je het werk bewonderen.

In de aflevering werd het schilderij You always have a choice van Ellen Kroeze getoond. Ellen haalt haar inspiratie uit alledaagse dingen, gevoelens, emoties en herinneringen. Voor het schilderij You always have a choice waren de bolletjes wol het startpunt. Al schilderend ontstond het idee ''welke kant ga je op'' wat je op veel verschillende manieren kan invullen. Ellen daagde haarzelf uit om volledig te werken met olieverf op een onbewerkte linnen ondergrond iets wat ze nog niet eerder had gedaan. De bezoekers kunnen vooral nieuw en kleurrijk werk verwachten.

Museum Collectie Brands heeft werk van Jan Dekkers geselecteerd. Jan Dekkers was een divers kunstenaar met divers werk. Hilde van den Berg is Conservator van Collectie Brands en verteld in de aflevering iets over de achtergrond van Jan Dekkers. Oorspronkelijk kwam Jan Dekkers niet uit Drenthe, maar woonde in Gieterveen sinds 1969. De collectie van Collectie Brands stamt grotendeels uit na 1969 tot kort voor zijn dood in 1997. Eind dit jaar te zien als gast in de gastprogrammering van het CBK Rensenpark.

Toekomstdenken

Het laatste kunstproject is van het kunstenaarsduo Annemarie Huirne en Christel Brughoorn met als titel Project Uitloper. In dit project doet moeder natuur haar werk en kijken de kunstenaars toe. ''We hebben een doek van jutte op de grond gelegd en daarop hebben we winterrogge gezaaid'', vertelt Annemarie. De winterrogge groeit door de jutte heen en moet met een maand een redelijke lengte hebben. Als de winterrogge een goede lengte heeft wordt het doek aan een kant opgetild worden zodat er een hellende akker ontstaat. Het werk is eind maart te zien in de tentoonstelling Toekomstdenken.