Tjerk en Wiena uit Veenoord zijn stinkend ‘rookgordijn’ om woning spuugzat

“Van woongenot is voor het grootste deel van het jaar geen sprake. Want dat zitten we namelijk midden in de rook.” Voor Wiena Pollee en haar man Tjerk is de maat dan ook helemaal vol. Sinds zij in Veenoord zijn komen te wonen, ervaren zij geur- en rookoverlast van de houtvergasser van hun buurman. Bij diverse instanties, waaronder de gemeente, trokken zij aan de bel. Tot hun ongenoegen tot nu toe zonder resultaat.

Tjerk en Wiena kochten de woning in april 2018 over van haar vader nadat het echtpaar hem een jaar lang verzorgd had. Op gezette tijden viel hen een ‘gore, indringende lucht’ op, die rond het huis hing. Al snel concludeerden zij dat die afkomstig was uit de meterslange pijp die uit het schuurtje van de buurman steekt. Tjerk: “De buurman gebruikt de installatie voor onder meer de verwarming van zijn woning. Van september tot en met april braakt deze de stank uit waar wij last van hebben.”

Fijnstoffen

Het meest verontrust zijn Tjerk en Wiena echter over het stookmateriaal van de buren. Tjerk: “De buurman gebruikt daarvoor afgekeurde, geïmpregneerde pallets. Die zitten boordevol schadelijke fijnstoffen.”

Het echtpaar Pollee probeerde er eerst samen met de buurman uit te komen. Door samen bijvoorbeeld een filter voor de installatie te kopen. “Of ze pasten niet, of ze waren te duur.” De buurman zegde daarop toe om enkel nog schoon hout te gebruiken. Wiena: “Maar we zien nog steeds dat hij dezelfde pallets gebruikt als voorheen. Want die zijn natuurlijk goedkoper.” De twee vrezen voor ernstige gezondheidsklachten op termijn. Vooral Wiena, die licht astmatisch is, maakt zich zorgen. “Ik durf me nauwelijks in onze achtertuin te begeven.”

Aan de poort gerammeld

Het echtpaar zocht vervolgens zijn heil bij de gemeente. “We hebben een jaar aan de poort gerammeld voordat eindelijk de handhaving bij de buurman op de stoep stond”, vertelt Tjerk. De uitkomst was teleurstellend, zegt hij. “De installatie voldoet technisch aan alle eisen. Voor mogelijke gezondheidsschade door de rook bestaan geen heldere criteria.”

De milieupolitie en de provincie werden er ook bijgesleept, maar ook dit heeft tot nu toe nog tot geen oplossing geleid. In een gang naar de rechter, zien Tjerk en Wiena ook weinig heil. “De rechter zal aandringen op een gesprek of bemiddeling. Maar dat helpt allemaal niet.” Een tijd- en geldverslindende civiele procedure zien ze ook niet zitten.

Fijnstofsensor

Inmiddels heeft Tjerk een fijnstofsensor aan een van zijn buitenmuren gehangen. Dagelijks kan hij zien op welke momenten volgens hem de pieken te zien zijn. “Hij zit allemaal ver boven de toegestane normen.” Volgens eigen zeggen heeft hij al ruim honderd meldingen gedaan bij de site Milieuklachten.nl. Met het verzamelen van dit bewijsmateriaal hoopt hij dat het eindelijk tot gepaste actie komt.

Hoe eerder, hoe beter, aldus de twee. Wiena: “Want ik voel me een gevangene in mijn eigen woning.”

Brandschoon

De buurman in kwestie, Bennie Tibbe, zegt dat hij al ruim tien jaar gebruik maakt van de houtvergasser. In al die tijd heeft niemand geklaagd. “Behalve de familie Pollee.” Dat Tibbe geïmpregneerd hout zou gebruiken, wijst hij resoluut van de hand. “Sinds 2012 is dat verboden. Ik gebruik bovendien enkel heat treatment pallets. Het hout ondergaat een hittebehandeling om ongedierte te doden.” Dus letterlijk brandschoon hout.”

Bovendien stookt Tibbe naar eigen zeggen alleen s’ avonds en ‘s nachts, vertelt hij. De fijnstofsensor geeft volgens hem ook geen duidelijk beeld. “Die pieken kunnen ook worden veroorzaakt door een passerende dieselauto. Ik blijf keurig onder de toegestane normen.”

Buurtbemiddeling

De gemeente Emmen laten weten dat ze wettelijk niet veel kunnen in deze kwestie. Een woordvoerder raadt buurtbemiddeling aan als een middel om er samen uit te komen.