Berehap 2.0: Van vette hap naar glutenvrije mayonaise

De Wilhelminastraat is in veertig jaar tijd behoorlijk veranderd, maar een vaste waarde bleef: snackbar De Berehap. Schoolgaande jongeren van De Dissel, de pabo en het Hondsrug College, toen allemaal nog rondom De Baander, wisten de weg naar het eethuisje altijd goed te vinden. Duizenden guldens en later euro’s werden in de automatiek gedrukt, zodat hongerige monden zich tegoed konden doen aan de dampend hete frikadellen, kroketten, mexicano’s en andere gefrituurde lekkernijen.

Veertig jaar lang bestierden Nettie Eikema en later zoon Boelie Carabain met zijn vrouw Carla het snackparadijs die een vaste prik vormden in de middagpauze van vele leerlingen. Maar de scholen verdwenen en inmiddels ook de oude eigenaren. In het voorjaar van 2019 gaven ze aan te willen stoppen. Het was welletjes geweest. De koek was op. De Berehap kwam te koop te staan met daarbij het risico dat die ook voorgoed uit het straatbeeld zou verdwijnen.

Frisser

Maar René Wehkamp, die het pand in december overnam, is niet van plan die wijd en zijd bekend staande naam bij het grofvuil te zetten. De Berehap, geen snackbar meer maar een eeterij, gaat onder leiding van chef-kok Henk Bovenhuis een nieuwe toekomst tegemoet. Donderdag ging de compleet vernieuwde horecazaak open.

Wie nu een stap over de drempel zet, herkent de zaak niet meer terug. De automatiek is weg en alles oogt opener en frisser. “We hebben het gehele interieur vernieuwd”, lacht Wehkamp. Alles is vervangen en vernieuwd. Volgens de in Nieuw-Schoonebeek geboren Wehkamp was het echt nodig: bij een nieuw begin hoort natuurlijk een nieuwe uitstraling.

Als vastgoedinvesteerder heeft hij meerdere panden in zijn bezit. Toen De Berehap op zijn pad kwam, twijfelde hij geen moment. “Mijn jeugddroom was het runnen van een snackbar. Prachtig beroep! Het contact met de mensen, het gezellige babbeltje.” Zelf deed hij nog een poging om er eentje te beginnen in zijn geboortedorp, maar uiteindelijk koos hij toch een ander pad.

Oude droom

Met De Berehap in zijn portefeuille komt die oude droom toch nog uit. “Als jongere zat ik op het Terra College en kwam ik hier ook over de drempel. Voor een balletje gehakt.” En nu staat hij er zelf. Overigens niet achter de bar, maar meer achter de schermen, merkt hij er bij op.

Niet alleen de uitstraling maar ook de kaart is enigszins aangepast. Tegenwoordig doet het horecabedrijf aan maaltijdbereiding. Naast het vertrouwde patatje, staan ook complete nasischotels, snert met rookworst en zelfs vegan kebab op het dagmenu. De bedrijfsvoering heeft verder een groen randje. “We pakken het allemaal heel ecologisch bewust en verantwoord aan. “Groene stroom, biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen en de bezorging gebeurt op de elektrische fiets.” Zelfs de mayonaise is glutenvrij.

Overal

Wehkamp heeft goede verwachtingen van De Berehap 2.0. Ik sluit niet uit dat er ook meerdere vestigingen in Emmen en omgeving opduiken.” De Berehap even dreigde het voor altijd te verdwijnen. Maar straks zie je hem wellicht meer dan ooit.