Hans O moet voorkomen in rechtszaal voor de kofferbakmoord

EMMEN – Dinsdagmiddag staat de 42-jarige Hans O uit Emmen voor het eerst voor de rechtbank in Assen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 31-jarige Ralf Meinema uit Klazienaveen.

Het lichaam van Ralf Meinema werd op 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn auto die deels in het Stieltjeskanaal lag tussen Coevorden en Zandpol. Meinema is door extreem geweld om het leven gekomen.

Dinsdagmiddag is de eerste openbare zitting van deze zaak en het gaat om een zogeheten pro-formazitting. Een pro-formazitting is een voorbereidende zitting op de inhoudelijke behandeling van de zaak die later plaatsvindt. Hans O wordt volgens het Openbaar Ministerie voorlopig beschuldigd van medeplegen van moord of doodslag op Ralf Meinema. In 2018 werd Hans O ook al gearresteerd in deze zaak, maar kwam na drie maanden weer vrij wegens gebrek aan bewijs. Begin oktober is hij opnieuw opgepakt.

Kenny B

De 28-jarige Kenny B uit Klazienaveen is een week eerder aangehouden en werd begin november weer vrijgelaten, maar is nog steeds verdachte in deze zaak. Kenny B zou een bekende zijn van Meinema. In de rechtbank zou het ook over hem gaan, maar zijn zaak wordt dinsdagmiddag niet besproken. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bekend gemaakt waar hij ban verdacht wordt.

Ouders Ingrid en Wietze Meinema hebben altijd hoop gehouden dat de dader gevonden zou worden. Ze hebben zelfs honderdduizend euro aan tipgeld uitgeloofd. Na de twee aanhoudingen hopen ze op een doorbraak in deze zaak. Of die er is, daar komt dinsdagmiddag misschien meer duidelijkheid over.