Celstraf geëist tegen 80-jarige Emmenaar voor seksueel misbruik

ASSEN - Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een celstraf van vier maanden waarvan twee voorwaardelijk tegen een 80-jarige opa die zijn autistische kleinzoon seksueel zou hebben misbruikt.

In 2019 zou de 80-jarige man zijn 12-jarige kleinzoon meerdere keren hebben betast en de kleinzoon hem laten betasten. De zaak kwam aan het licht nadat de kleinzoon op het Jeugdjournaal een filmpje over seksueel misbruik had gezien en daarna met het verhaal naar buiten kwam dat zijn opa dat bij hem ook deed. De 80-jarige Emmenaar ontkende de beschuldigingen van zijn kleinzoon waardoor zijn kleinzoon niet geloofd werd door zijn moeder. Doordat een gezinsvoogd, die was aangesteld, naar de politie stapte ging de zaak verder rollen. De jongen verklaarde bij de politie dat hij meerdere malen de geslachtsdeel van zijn opa moest aanraken en dat ook zijn geslachtsdeel door zijn opa meerdere malen is betast. Dit gebeurde bij de kleinzoon thuis maar ook bij zijn opa en oma in huis. Doordat zijn opa, als er iemand binnenkwam, snel zijn hand weghaalde was er geen sprake van dat iemand het zou ontdekken.

Toen de 80-jarige Emmenaar voor de rechter in Assen stond vertelde hij dat zijn kleinzoon de waarheid sprak. En dat hij na elke gebeurtenis vertelde dat zijn kleinzoon het tegen niemand mocht vertellen. Op de website van RTV Drenthe is te lezen over wat er in de rechtszaak gebeurde. "Toen ik het dossier las moest ik denken aan Remi uit de serie Alleen op de wereld, die vroeger op tv was. Remi was helemaal alleen. Hij had helemaal geen familie. Dit slachtoffer had dat natuurlijk wel, maar hij moet zich wel alleen op de wereld hebben gevoeld toen niemand hem geloofde", aldus de officier van justitie. Ook kreeg de moeder van het slachtoffer op haar kop omdat ze het verhaal van haar zoon niet geloofde. De vrouw vertelde dat het vaker voorkomt dat autistische kinderen verhalen verzinnen en dat ze daarom twijfelde aan de echtheid van het verhaal van haar zoon.

"Inmiddels heeft mijn familie het me vergeven, maar ik kan het mezelf niet vergeven. Ik slaap geen nacht meer", vertelde de 80-jarige man. Hij is nooit eerder veroordeeld voor misbruik en heeft naar eigen zeggen al 56 jaar een gelukkig huwelijk met zijn vrouw. "Het was gewoon begeerte", zei hij over het misbruik. Hij had er ook spijt van, zei hij. De man gaf aan hulp te zoeken op verschillende manieren waaronder ook bij zijn kerk. De advocaat van de Emmenaar vroeg de rechtbank om zijn client niet naar de gevangenis te sturen rekening houdend met zijn leeftijd en omdat hij mantelzorger is voor zijn vrouw. De advocaat zou hiervoor in de plaats een werkstraf opgelegd zien. Over twee weken doet de rechter uitspraak.