Eerste vaccinprik in Emmen uitgedeeld

EMMEN - In het Scheperziekenhuis heeft de eerste vaccinprik plaatsgevonden.

Na een nachtdienst was het voor Intensive care-arts Willem van der Hoek de beurt om als eerst in de regio een prik te halen. Hij vertelde over deze ervaring aan RTV Drenthe. "Blij dat die eerste prik zit", verteld van der Hoek. Ook is hij hoopvol over de toekomst. "Blij dat we zo richting het einde van deze enorme zorg- en maatschappelijke crisis gaan."

Over het gevolg van de injectie is hij duidelijk. "Op zich veranderen de werkzaamheden niet zo. We gaan nu niet plotseling zonder beschermingsmateriaal bij de patiënten naar binnen. Het omkleden blijft, het gedoe blijft." Hierdoor onstaat de betere bescherming tegen het virus. Toch kijkt van der Hoek ook zeker wat het voor zichzelf opleverd. "Ik heb mensen gezien, heel jonge collega's, die heel erg ziek zijn geweest van corona. Het is niet alleen iets voor oude mensen. We hebben mensen van 40 aan de beademing gehad, we hebben mensen van 50 verloren aan corona. Dat wil je natuurlijk niet meemaken, ook voor jezelf niet."

Echter heeft van der Hoek geen enkel moment getwijfeld over het halen van de prik. "Bij de meer dan 20.000 mensen bij wie ze het vaccin toegediend hebben, is geen enkele noemenswaardige bijwerking opgetreden." "Later hebben we gezien dat er bij ongeveer 1 op de 100.000 mensen een allergische reactie ontstaat, maar daar zijn alle voorzorgen voor genomen. Er zit hier een collega klaar voor als het gebeurt. Maar je moet je realiseren dat als we zo doorgaan, 1 op de 1000 Nederlanders is overleden door corona. We zitten al op 12.000 Nederlanders, dat gaat richting de ie 17.000. 1 op 1000 versus 1 op 100.000 allergische reacties die behandelbaar zijn, nou ik weet het wel", besluit Van der Hoek.

Verpleegkundige Mirjam Oudman heeft de leiding over het vaccinatieprogramma bij Treant in het Scheper Ziekenhuis en mocht vanochtend de eerste prik zetten. Zelf is ze pas veel later aan de beurt, maar ook zij is dankbaar voor het vaccin: "Er is eindelijk licht aan het eind van de tunnel. In plaats van je handen stuk wassen en anderhalve meter houden, kunnen we ons nu met dit vaccin beschermen."

Foto: Pixabay door WiR_Pixs