Lieve Isabel: Negatief

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Ook gisteravond keek ik niet naar de persconferentie over de coronamaatregelen. Ik kijk er nooit meer naar. Ik ben afgehaakt. De eerste perconferentie in maart heb ik wel gezien. De uitspraak van Rutte: het 'nieuwe normaal' schoot direct al het verkeerde keelgat in. Hoezo nieuwe normaal? Omdat er een zogeheten pandemie heerst krijgen we te maken met een nieuw normaal? Hoe dan? En waarom dan?

En daar kwam vanaf maart dagelijks met grote letters op de voorpagina het aantal doden te staan. Er werd angst gezaaid. Maatregelen genomen. Er waren zelfs mensen die schreeuwden om steviger maatregelen. Een volk in angst laat zich makkelijk regels opleggen. Kunnen we niet beter mondkapjes gaan dragen, zo vroegen die mensen hardop. Nee, dat heeft geen zin; mondkapjes doen zeer weinig tot niets. Het zorgt voor een schijnveiligheid, zo stelde de regering. En daarom doen we daar niet aan mee.

Inmiddels loopt heel Nederland met de schijnveilige mondkap. In allerlei soorten en maten, maar ze hebben één ding gemeen: niet veilig. Opeens is het verplicht. Niet dat het helpt, maar het moet. Bij het niet dragen volgt een fikse boete. On-ge-loof-lijk.

De levensvreugde van velen, maar vooral ouderen is danig gedaald. Niet meer knuffelen, aanraken, en mondjesmaat bezoek. Ook de jeugd die gewoon wil leven wordt ernstig beknot en beboet. Zij zijn hoegenaamd geen slachtoffers van de corona pandemie, maar worden ernstig belemmerd in hun vrijheid. Om nog maar te zwijgen over de horeca, de festivals, cultuur en alle andere evenementen. Alles in de ban. En dat om een virus te bestrijden. Terwijl de honger in onze wereld dagelijks 6x meer doden eist, dan het aantal doden van deze hele pandemie over al die maanden in Nederland!

Het gaat inmiddels niet meer over het aantal doden, maar de besmettingen. Daarover zei Rutte in zijn eerste toespraak dat bijna iedereen in Nederland dat zou oplopen. Goed voor de immuniteit, doch nu blijkt het juist de bron van nog strakkere regels.

Wat ik vooral mis is de tegenspraak in de media. Elke avond weer een stelletje geleerden op tv, die de ernst en noodzaak van de regels komen benadrukken. Geen tegengeluid. Nou ja even dan, in de vorm van Famke Louise, die voor 1 dag zei dat ze niet meer mee deed. Daardoor zat ze nog diezelfde avond in een talkshow. Anderen zoals artsen en academici, of gewone sceptici, die ook graag een podium zouden willen voor hun tegenargumenten, worden nooit uitgenodigd. Maar ja, Famke had ook zo'n slordige 60.000 euro van de regering ontvangen omdat ze in maart verkondigde dat we ons moesten houden aan de maatregelen. Hoezo was dat nodig? Was de pandemie op zich niet erg genoeg? Het scheen van niet, want ook Grapperhaus lapte de regels aan zijn laars. Dat doe je niet als je bang voor het virus bent!

Waar blijft de media met zijn objectiviteit? Ik dacht altijd dat journalisten alles uitzochten en ons een eerlijk beeld schetsen. Ik zie ze niet en ik hoor ze niet. Of worden ze gecensureerd? Evenals Facebook en andere internetkanalen die tegengeluiden verwijderen? Ongehoord.

Het is niet voor niks dat het woordje 'negatief' dit jaar als meest positieve woord werd verkozen!

Groeten