Lieve Isabel: Het is december!

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Het is december!
Elk jaar weer een knusse maand vol familie en gezelligheid. Het is koud. Korte dagen en lange avonden. We zoeken de warmte bij elkaar.
Eerst krijgen we Sinterklaas op bezoek. Met mooie cadeaus, verrassingen, gedichten, suikergoed en marsepein. Het is een feest voor jong en oud.
Ik was vroeger - en jullie weten, ik ben al wat ouder - ongelooflijk blij met mijn chocoladeletter, zo blij dat ik hem niet direkt opat, maar bewaarde en bleef bewaren om er maar zo lang mogelijk plezier van te hebben. Toen ik eindelijk - het was al bijna zomer - mijn letter likkebaardend ging aanbreken, smaakte hij naar zilverpapier en waren de randjes wit geworden...
Daar zit waarschijnlijk de kneep van mijn tegenwoordig ritueel: chocola direkt opeten. Niks bewaren, weg ermee.

Dan krijgen we de Kerstdagen. De geboorte van Jezus vieren. Dat is in de loop der jaren een enorme happening geworden. Steeds grootser en meeslepend. Alleen een kerstboom met lampjes en ballen voldoet niet meer. Uitbundige kerstversiering overal waar je kijkt, kerstmuziek, kerstconcerten, kerstmenu's, kerstkleding en vul maar aan.
Maar vooral draait het om eten en familie. Het bij elkaar zijn. Kaarsen, licht, warmte, samen eten en lang tafelen.

En dan laatst but not least: oud en nieuwjaar. Ook gevierd met zijn eigen aardigheden: oliebollen, een oudejaarsconference, knieperties en vuurwerk!

Maar nu: wat ziet het er opeens dit jaar in december allemaal anders uit!

Geen zwarte pieten meer naast Sinterklaas. Mocht je ze per ongeluk toch nog leuk vinden, word je uitgemaakt voor een racist.

Kerst vieren met hooguit 3 mensen? Geen families meer bij elkaar dus. Dat is de boodschap. Eenzaam kerst vieren is het beste. En zal voor velen zo gaan, vooral voor ouderen.

En nee, géén vuurwerk. Dat vuurwerkverbod kon er nu ook even makkelijk doorgejast worden. Onder het mom van te drukke spoedeisende hulpposten in deze tijd...

Juist nu lijkt de 2e golf aardig onder controle en bijna voorbij. Maar de maatregelen niet. Die worden juist aangescherpt. Opeens is er ook nog deze maand december de mondkapjesplícht. Dat gaat ver; die inbreuk op je persoonlijke vrijheid. Met de zgn. spoedwet corona is de grondwet maar zo opzij geschoven.

Is het om ons voor te bereiden op een onontkoombare vaccinatie? Die zogeheten niet verplicht is, maar je wel veel vrijheden ontneemt als je je niet laat vaccineren? En de maatregelen zullen niet stoppen na het vaccin, zegt de regering. Wat is er aan de hand? Is dit het 'nieuwe normaal' waar Rutte het over had in maart jl.? Ik vrees van wel. En ik word daar niet blij van. Misschien kunnen we elkaar straks beter 'sterkte' wensen i.p.v. een 'gelukkig' nieuwjaar!

De groeten.