Leerlingen Esdal College derde bij Vakkanjer Scout

OOSTERHESSELEN - Julia van de Woude, Britt Assen, Marieke Hoving en Merel Jeuring zijn met hun uitvinding ‘de tentinrugzak’ derde geworden tijdens de landelijk finale van Vakkanjer Scout.

De dames zijn tweedejaars leerlingen van het Esdal College in Oosterhesselen. Vakkanjer Scout is een uitvindwedstrijd waarbij vmbo- en mbo-leerlingen worden uitgedaagd hun vakmanschap te ontdekken en te ontwikkelen. Dat doen zij met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever. De opdrachtgever van dit jaar was het Nederlandse Rode Kruis.

7 maart waren de regiofinales in De Tamboer in Hoogeveen. Marieke, Merel, Julia en Britt werden daar eerste met hun idee en mochten daarom naar het landelijk eindevent. De tien beste teams mochten hun ideeën en producten laten zien aan jury en publiek tijdens Vakkanjers Live, op 15 juni 2017 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Het idee van de vier tweedeklassers van het Esdal College in Oosterhesselen is dat de tentinrugzak vluchtelingen een dak boven hun hoofd biedt en dat kinderen er in kunnen spelen. De tentinrugzak kan uit een vliegtuig gedropt worden. De parachute kan als pop-up tent fungeren en in een rugzak gestopt worden, die er ook bij zit. Het idee is voornamelijk gericht op kinderen - een kwetsbare groep mensen - die geen oorlog willen, maar lekker willen spelen.