Theaterspektakel Woeste Gronden krijgt vorm

'T HAANTJE - Theaterspektakel 'Woeste Gronden' krijgt steeds meer vorm, dat bleek op de presenatie die de organisatie dinsdagavond gaf. Het stuk wordt een mix wordt tussen een Drentse versie van Shakespeare's MacBeth en het verhaal over de boortoren in 't Haantje die in 1965 in de aardbodem verdween.

De Drentse vertaling van MacBeth van Jannie Boerema vormt de tekstbasis naast het spektakel dat te zien zal zijn. De ’strijd’ tussen mens en natuur en het koningsdrama van Shakespeare over macht en verval. Maar dan in het Drentse Landschap. Locatie is nabij de voormalige NAM-boorlocatie in ’t Haantje.

Op 8 september 2021 beleeft het stuk zijn première. Zo'n 100 personen zullen er op op het podium staan, waar onder veel mensen uit de buurt en regio. Inmiddels is er een maquette gemaakt voor het decor van het theater en zijn de hoofdrolspelers bekend.

Hoofdrolspelers
Twee van de hoofdrollen zullen worden gespeeld door Wouter van Oord en Anna Katic uit Zuidlaren. Zij zijn in het dagelijks leven een stel, maar dit beroepsduo heeft nog niet eerder samen in één stuk gespeeld. Anna Katic is tweetalig, ze zal in het theaterstuk Nederlands spreken, maar zij spreekt ook Kroatisch. Tijdens een verwarde periode van haar karakter, zal ze waarschijnlijk ook deze taal spreken.

De andere hoofdrol is voor Robert Braam uit Oosterhesselen, geboren in 't Haantje. Hij wordt als amateurspeler vaker voor dit soort producties gevraagd. Vorig jaar speelde Braam één van de rollen in De Toorn van Thunaer.

De regie voor Woeste Gronden is in handen van Pieter Stellingwerf en Ben Smit, productieleider is Jolanda Smit uit Noord-Sleen.

Er moet nog een groot koor worden samengesteld. Muziek uit die tijd zal een belangrijke bijdrage leveren aan de voorstelling. Een popband wordt hiervoor nog gezocht.

Er zullen zo'n 100 personen op het podium staan tijdens de voorstelling. Daarnaast zijn er nog 50 tot 60 personen die zich bezig houden met de randzaken. Horeca, parkeren, veiligheid, decorbouw, ondersteuning, techniek zijn voorbeelden van functies voor deze mensen.

Aangepast verhaal
Het originele stuk is nogal bloederig van opzet. De voorstelling in 't Haantje moet toegankelijk zijn voor een breed publiek, ook kinderen. Macbeth van Shakespeare is de leidraad van de voorstelling, maar zal op een moderne manier worden vertolkt, die ook bij de verdwijning van de boortoren past. Het koninkrijk uit Macbeth zal in het theaterstuk bijvoorbeeld het ”koninkrijk” van de boorlocatie zijn.

Op het podium staat een gedeelte van de voorstelling een boortoren. Deze zal voor het publiek onzichtbaar, door rook en veel tegenlicht, worden geplaatst en later in het stuk ook weer weggehaald worden. De boortoren is geen statisch gegeven in de voorstelling, maar zal een levend en bewegend object zijn.

Foto's: ZO!34/Wiebe Veentra