Jonge theatermakers ontwikkelen talent in coronatijd in Emmen

Loods 13 start traject voor nieuwe theatermakers (Rechten: RTV Drenthe / Janet Oortwijn)

EMMEN - Theaterschool Loods13 in Emmen biedt jonge theatermakers in de gemeente de kans hun talenten verder te ontwikkelen. Daarvoor is de speciale proef Jonge Nieuwe Makers opgezet. Daarbij werken acteurs in de dop met professionals aan een eigen voorstelling in het Aziëhuis in het Rensenpark: het theater van Loods13.

Om in de coronatijd theatervoorstellingen te geven, zijn in het theater speciale maatregelen genomen. Zo komen de cursisten en begeleiders in kleine groepen bijeen. "Aangezien we een klein, intiem theater hebben, kunnen we hier mooie, kleine en intieme voorstellingen spelen. Nu het onzeker is of en wanneer we weer in grote getalen publiek mogen ontvangen, is het fijn dat wij deze ruimte kunnen bieden waar ze kunnen onderzoeken en experimenteren," aldus Eva Wortmann, artistiek leider van Loods13.

Begeleiding

De nieuwe talenten worden onder meer begeleid in het neerzetten van een , een eigen voorstelling of een documentaire, maar ook bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidies of het schrijven van een plan.

Inmiddels zijn zes theatermakers aan het schrijven en onderzoeken. Zo verzamelt Ellen Heijne verhalen voor haar documentaire over de urban-scene in Emmen en experimenteert Julia Dubbelboer met de combinatie muziek en theater. Het mooie van dit traject is volgens Eva Wortmann ook dat theatertalenten ieder moment in kunnen stappen om 'tot grote hoogten' te komen.

Dit is een artikel van