Lieve Isabel: Maar het geschiedde

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Als ik nou maar schreef voor de New York Times in plaats van ZO!34, dan hoefde ik vandaag niet na te denken waarover ik het zou hebben.

De verkiezingen in Amerika!
Trump versus Biden!

Het overheerst alle nieuws. Wereldwijd. Zinderend spannend! Wie zal de nieuwe president gaan worden? Op het moment van dit schrijven kan het nog steeds alle kanten opgaan. En dan bedoel ik ook echt alle kanten. Het is een nek-aan-nekrace. Er valt geen enkele voorspelling te doen. Want het kan gek gaan. Dat hebben we vier jaar geleden wel meegemaakt. Bijna geen mens verwachtte toen dat Trump de verkiezingen zou winnen van Hillary Clinton.

Maar het geschiedde.

En inmiddels heeft Trump er bijna vier jaar opzitten als president. Verguisd en geliefd. Velen zien hem als een clown. Of in elk geval iemand die je niet serieus moet nemen. Hij ligt vaak in de clinch met de media. En twittert zijn ongenoegen over van alles de wereld in. Een president onwaardig.

Dat zou ook allemaal veel eleganter kunnen, maar kijken we naar Biden, dan weet ik niet of Amerika daar op zit te wachten. Hij is een stuk ouder en op zich is dat natuurlijk geen punt. Maar er beginnen zich al tekenen van dementie te vertonen. En dat is op z'n zachtst gezegd: zorgelijk. Want dat proces zal zich doorzetten, hoe droevig ook. Gisteren pakte Biden zijn kleindochter beet en toonde haar aan de pers en zei: dit is mijn zoon Beau. Het was niet Beau, hij had wel een zoon Beau, maar die overleed 5 jaar geleden aan kanker. Een pijnlijk tafereel.

Een paar weken geleden kwam hij in een interview niet meer op de naam van de huidige president Trump. Hij stamelde George...uh... George uh... en of hij nou George Washington of Bush bedoelde werd niet duidelijk. Dat wist hij zelf waarschijnlijk ook niet. Hij bleef een beetje steken en zuchten, doch snel fluisterde zijn vrouw hem de juiste naam in en verdwaasd maar volgzaam zei hij 'Trump'.

Het blijft bloedstollend spannend. En daarom toch ook in deze column van ZO!34. Want het gaat om een nieuwe wereldleider. Een man van formaat. President van Amerika. En dat is niet niks. Hij heeft wereldwijd door zijn standpunten, handelen en beslissingen enorm veel invloed. Alles wat hij doet en zegt heeft een groots, aanzienlijke impact.

Laten we hopen dat op die cruciale plek in deze wereld een intelligent, begaafd en betrouwbare man komt te staan. Het is kiezen tussen twee kwaden, maar ik zou dan zeker niet gaan voor iemand die morgen misschien alweer vergeten is dat hij president van Amerika is!

De groeten