Veel niet-spoedeisende operaties afgezegd bij Scheper

EMMEN - Zorggroep Treant heeft ruim zeventig procent van de niet-spoedeisende operaties afgezegd in het Scheper Ziekenhuis. Daarnaast is een deel van de operatiekamers en de basisspoedposten in de andere Treant-ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen in de avond en in het weekend gesloten. De zorggroep maakt op die manier personeel vrij om in Emmen in te zetten op acute zorg.

Naast de bijna honderd coronapatiënten in de ziekenhuizen en verpleeghuizen van de zorggroep, zijn er ook veel besmettingen onder het eigen personeel, een groot verschil met de eerste golf. Ook zijn er meer coronapatiënten uit de eigen regio, meldt Treant-bestuurder Refik Kaplan aan Dagblad van het Noorden.

Speciale corona-afdelingen
Veel van de coronapatiënten die zich melden bij de spoedeisende hulp van het Scheper Ziekenhuis, worden opgenomen in verpleeghuizen op speciale corona-afdelingen. Momenteel liggen daar volgens Kaplan 49 patiënten en 29 waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met het virus. In het ziekenhuis zelf liggen nog eens 20 coronapatiënten. Het nadeel van deze methode is dat de patiënten die meteen naar het verpleeghuis gaan, niet worden geregistreerd in de cijfers. Daardoor lijkt het alsof Treant het niet zo druk heeft met coronapatiënten.

Medewerkers testen
Momenteel worden dagelijk zo'n zestig tot zeventig Treant-medewerkers getest op besmetting met het coronavirus. Maar de zorggroep hoopt binnenkort meer sneltest en in te kunnen zetten, waardoor medewerkers sneller weer aan het werk kunnen in plaats van in een lange quarantaine te moeten in afwachtig van de uitslag. De sneltesten zijn er nu wel, maar in beperkte hoeveelheid en worden gebruikt om patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen te testen.