Lieve Isabel: Het is weer wintertijd

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel
Het is weer wintertijd.

Wat hou ik er toch van! Zomaar op een zaterdagnacht een extra uur! Ik weet eigenlijk niet eens waarom ik dat nou zo leuk vind. Maar ik vind het prachtig. Mijn horloge verzet ik nooit direkt, dus ik blijf de hele zondag me verbazen over dat extra uur dat ik heb. Ha, wat heerlijk denk ik dan steeds. Op mijn horloge is het 5 uur en in werkelijkheid is het nog maar 4 uur. Wat een heerlijk idee. Ja ik weet het, ik zit mezelf een beetje voor de gek te houden. Maar dat is ook wel eens lollig.

En te mijmeren over gekke dingen. Zoals bijvoorbeeld een tweeling die wordt geboren in die nacht, waarvan de oudste van die tweeling láter geboren wordt dan de jongste. Of de moederkoek, die eerder wordt geboren dan de baby! Of die jongen die van de trap viel, eerder het gips om de arm kreeg dan dat hij z'n arm brak! Je kan blijven bedenken en de lijst eindeloos aanvullen.

's Avonds is het eerder donker, dat wel. Maar dat heeft in deze tijd van het jaar ook zo z'n charme. Het wordt kouder, kacheltje aan en de gordijnen dicht. Een lekker lange avond. Ik geniet ervan.

Straks in het voorjaar bij het verzetten van de tijd vind ik het ook weer leuk. Opeens is het 's avonds veel langer licht. De dagen worden warmer en langer en we gaan weer de goede kant op, zeggen we dan. Heerlijk richting zomer met z'n lange, warme dagen. 's Avonds eindeloos lang buiten zitten. Gewoon terwijl het nog licht is.

In veel landen op onze planeet is het verschil in licht overdag van de zomer en winter weinig verschil. Zo rond de klok van 6 uur wordt het donker. Altijd. Sowieso al een 'n stuk saaier. Ik houd van de verschillende seizoenen. Van alles wat het met zich meebrengt. En ook van de zomer-, en wintertijd. Ik hoor geruchten dat het afgeschaft gaat worden. Raar, want het zou zoveel energie schelen. Zo is het destijds begonnen. Maar ze kunnen tot nieuwe inzichten zijn gekomen. Je weet het niet. Nou ja, ík weet het niet. Ook zijn er mensen die er last van hebben dat de tijd wordt verzet. Ze zijn maandenlang uit hun ritme. Sommigen worden er zelfs depressief van.

Dat hoeft van mij nou ook weer niet. Daarvoor geef ik dan wel mijn ik-hou-mezelf-voor-de-gek uurtje op!

De groeten.